EXCLUSIV Ce se întâmplă când folosești folia de aluminiu la gătit. De ce să NU o mai pui niciodată în frigider. Arhire: Dacă o aplicăm pe carne sau alimente acide e nocivă

Folia de aluminiu reprezintă riscuri pentru sănătate, atunci când o folosim pentru a găti anumite produse.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană de greutate medie poate ingera prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Organismul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, citând un studiu publicat în Internațional Journal of Electrochemical Science, în 2012.
Studiul a mai notificat faptul că gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemenea, riscul bolii Alzheimer. În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.
Ce se întâmplă când gătim alimentele în folie de aluminiu
În schimb, când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare. În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre trasnferul este de 215%, au mai descoperit cercetătorii.
În plus, alimentele acide – roșiile, lămâile, oțetul – preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu, notează Healthline.
Dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care este temperatura la care folia de aluminiu devine nocivă. În plus, există și alți factori care cresc riscul negativ al acesteia.
”Cu toate că studiile nu arată un risc între folosirea foliei de aluminiu și problemele de sănătate, studii din 2006 și 2018 arată că aluminiul intră în mâncare, mai ales carne sau în alimentele acide. Dacă gătești la peste 200 de grade Celsius sau cu ustensile care vin în contact cu alte metale, riscurile sunt și mai mari.
E mai sigur să gătim în vase termoizolante sau cu hârtie pergament. Folia de aluminiu e nocivă și dacă o aplicăm peste alimentele acide sau peste carne în frigider și rămâne în contact cu ele câteva zile”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Folia de aluminiu, la ce este utilizată
Aluminiul este utilizat ca material de ambalare și se calculează aproximativ că numai în Europa se produc aproximativ 860.000 de tone de folie de aluminiu pe an. Folia de aluminiu este utilizată în principal pentru ambalarea produselor alimentare, a produselor cosmetice și a produselor chimice.
Folia de aluminiu este utilizată pe scară largă în prepararea culinară a diferitelor tipuri de alimente datorită ușurinței de utilizare, a disponibilității și a proprietăților sale, cum ar fi faptul că transferă căldura de două ori mai repede decât metalul obișnuit.
Este o practică culinară obișnuită în gospodării de a înveli alimentele în folie de aluminiu și de a le coace la cuptor. Aceste preparate și practici alimentare pot expune consumatorii la diferite cantități de aluminiu în funcție de tipurile și compoziția alimentelor. Această interacțiune dintre folia de aluminiu și alimentele învelite în ea reprezintă o potențială sursă periculoasă de aluminiu în alimentația umană.
Pe de altă parte, ambalajele din aluminiu sunt foarte populare datorită următoarelor proprietăți: impermeabilitate, rezistență la îngheț, sunt inerte, mai ales că posedă caracteristici perfecte de pliere moartă și reciclabilitate, notează National Library of Medicine.
Contaminarea cu aluminiu, riscuri
Contaminarea cu aluminiu a alimentelor reprezintă o problemă importantă pentru a găsi relații între consumul de aluminiu și anumite boli grave, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson, encefalopatia de dializă, tulburări osoase, cancerul de sân la om și este, de asemenea, considerat a fi o neurotoxină; sărurile de aluminiu pot fi acumulate de intestin și de diferite țesuturi umane (oase, paratiroide și creier).
Aluminiul afectează în mod divers rata de creștere a celulelor creierului uman. Aportul mediu de aluminiu la om a fost calculat ca fiind între 14 și 105 mg de aluminiu pe săptămână pentru o persoană adultă de 70 kg.
Expunerea unui copil care cântărește 30 kg este estimată între 21 și 69 mg de aluminiu pe săptămână. Aceste constatări subliniază posibilitatea de a atinge doza săptămânală maximă tolerabilă de aluminiu de 1mg/kg de greutate corporală sau 2 mg/kg de greutate corporală. Deși, limita de aport săptămânal de aluminiu obișnuia să fie de 7 mg/kg de greutate corporală.
Scopul studiului a constat în două părți. Prima a fost de a evalua scurgerea aluminiului în diferite tipuri de alimente care au fost coapte în folie de aluminiu. Cea de-a doua a fost de a trece în revistă prevalența/contaminarea alimentelor cu aluminiu și preferințele consumatorilor față de utilizarea foliei de aluminiu în prepararea culinară a alimentelor și conștientizarea de către aceștia a nocivității.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.