Folosești o toaletă publică? Risc mare de infectare COVID, pune-ți masca!

Adisa Codruț |
Data publicării:
Toaletă
Toaletă

Folosirea toaletelor publice prezintă un risc de infectare cu COVID. Și nu, asta nu se datorează faptului că atingi suprafețe posibil atinse și de alte persoane, ci faptului că... tragi apa!

Cercetătorii de la Universitatea Yangzhou din China au constata că trasul apei într-o toaletă publică duce la eliberarea de „nori” de aerosoli încărcați de viruși, pe care persoanele din încăpere îi pot inhala. Ei au publicat raportul (link direct) în jurnalul Physics of Fluids, de la AIP Publishing. 

Datele cercetătorilor vin în completarea studiilor care au arătat că atât transmiterea fecală cât și prin urină a coronaviruslui este posibilă.

„Pentru a demonstra asta, am folosit o metodă de dinamică a fluidelor de calcul pentru a modela mișcarea particulelor care are loc atunci când tragi apa", a spus Xiangdong Liu, unul dintre cercetători. 

Trasul apei la toaletă implică o interacțiune între interfețele de gaz și lichide. Rezultatul e că provoacă o mare răspândire de particule de aerosoli din urină, pe care cercetătorii le-au simulat și urmărit.

Ceea ce au dezvăluit simulările este îngrijorător. Traiectoria particulelor minuscule ejectate arată că particulele care transportă viruși "manifestă un tip de răspândire externă, cu mai mult de 57% din particule care se deplasează departe de sursă", a spus Liu.

Contaminarea este mai rapidă în cazul bărbaților care folosesc un bideu, pentru că particulele ajung pe ei în 5,5 secunde atunci când trag apa, față de 35 de secunde, atunci când folosesc toaleta. În plus, particulele emise dintr-un bideu au tendința să o ia în sus mult mai repede. 

Descoperirile lor, spun cercetătorii, arată cât de important este să purtați o mască în locuri publice, dar în special în toaletele folosite în comun. 

„Din activitatea noastră, se poate deduce că promovează într-adevăr răspândirea bacteriilor și a virusurilor”, spune Liu. „Purtarea unei măști ar trebui să fie obligatorie în toaletele publice în timpul pandemiei, iar îmbunătățiri anti-difuzie sunt necesare urgent pentru a preveni răspândirea COVID-19”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel