Fotbal, risc mare de demență pentru foștii jucători profesioniști

Adisa Codruț |
Data publicării:

Fotbal: Un studiu prezentat astăzi la Londra și realizat în rândul unor foști fotbaliști profesioniști scoțieni a arătat la aceștia un risc mai mare de 3,5 ori, în medie, să moară din cauza unei boli neurodegenerative, ca Alzheimer sau Parkinson, decât la restul populației.

Fotbail, riscuri: Dosarele medicale a 7.676 de fotbaliști care au jucat între anii 1900 și 1976 în Scoția au fost comparate cu 23.000 de dosare medicale ale populației generale în acest studiu realizat de un neuropatolog, Willie Stewart de la Universitatea din Glasgow.

Conform studiului, „este de cinci ori mai mare riscul de a dezvolta boala Alzheimer, de patru ori mai mare pentru boala neuronului motor și de două ori mai mare pentru Parkinson la un fost fotbalist profesionist decât la populația martor", notează AFP.

În schimb, la foștii sportivi este mai mic riscul de a muri din cauza problemelor cardiace și a unor tipuri de cancer, mai ales cel pulmonar.

„Chiar dacă trebuie făcute eforturi pentru a identifica factorii ce contribuie la acest risc sporit de boală neurodegenerativă, pentru a-l reduce, există și beneficii potențiale mai ample legate de practicarea fotbalului de care trebuie să se țină cont", a estimat dr Stewart.

Acest studiu, comandat de Federația engleză de fotbal (FA), nu își propunea să explice de ce fotbaliștii sunt mai afectați de bolile

„Studiul nu stabilește dacă șocurile suferite de fotbaliștii profesioniști, felul cum sunt gestionate comoțiile, jocul cu capul, stilul de joc (...) sau modul de viață personal al jucătorilor sau alți factori" sunt la originea acestei divergențe statistice, a subliniat FA într-un comunicat citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel