Frica, emoție umană, primitivă. Ce o activează și cum poți să treci peste ea. De ce ne temem în situații limită

Monika Baciu |
Data publicării:
frica - FOTO: Freepik
frica - FOTO: Freepik

Frica este caracterizată de specialiști ca fiind o emoție umană, primitivă. Dar cum putem trece peste un astfel de sentiment.

Frica este o emoție umană naturală, puternică și primitivă. Conform cercetărilor în psihologie, aceasta implică un răspuns biochimic universal și un răspuns emoțional individual ridicat. Frica ne avertizează cu privire la prezența unui pericol sau la amenințarea unui rău, indiferent dacă acest pericol este fizic sau psihologic.

Uneori, frica provine din amenințări reale, dar poate proveni și din pericole imaginare. Deși frica este un răspuns natural la anumite situații, ea poate duce, de asemenea, la suferință și perturbare atunci când este extremă sau disproporționată față de amenințarea reală.
Frica poate fi, de asemenea, un simptom al unor afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv tulburarea de panică, tulburarea de anxietate socială, fobiile și tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).

Frica este compusă din două reacții primare la un anumit tip de amenințare percepută: biochimică și emoțională.

Vezi și: Care este cel mai stresant moment al zilei. A fost stabilită ora exactă, dar diferă în cazul femeilor și al bărbaților. Cum să treci peste acest moment

Frica, reacție biochimică

Frica este o emoție naturală și un mecanism de supraviețuire. Atunci când ne confruntăm cu o amenințare percepută, corpul nostru răspunde în moduri specifice. Reacțiile fizice la frică includ transpirația, creșterea ritmului cardiac și niveluri ridicate de adrenalină care ne fac să fim extrem de vigilenți.

Acest răspuns fizic este, de asemenea, cunoscut sub numele de răspunsul de "luptă sau fugă", cu ajutorul căruia corpul dumneavoastră se pregătește fie să intre în luptă, fie să fugă. Această reacție biochimică este probabil o dezvoltare evolutivă. Este un răspuns automat care este crucial pentru supraviețuirea noastră, arată Very Well Mind.

Frica, răspuns emoțional

Răspunsul emoțional la frică, pe de altă parte, este foarte personalizat. Deoarece frica implică unele dintre aceleași reacții chimice din creierul nostru pe care le implică emoțiile pozitive, cum ar fi fericirea și entuziasmul, sentimentul de frică în anumite circumstanțe poate fi văzut ca fiind distractiv, cum ar fi atunci când vă uitați la filme de groază.

Unii oameni sunt căutători de adrenalină, prosperând în sporturile extreme și în alte situații de senzații tari care induc frica. Alții au o reacție negativă la sentimentul de frică, evitând cu orice preț situațiile care induc frica.

Deși reacția fizică este aceeași, experiența fricii poate fi percepută ca fiind pozitivă sau negativă, în funcție de persoană.

Vezi și: Cutremur în România. INFP: Este o surpriză că zona respectivă s-a activat. Al doilea cutremur poate să fie un ”frate” al celuilalt, nu este o replică a lui

Frica, simptome

Frica implică adesea atât simptome fizice, cât și emoționale. Fiecare persoană poate experimenta frica în mod diferit, dar unele dintre semnele și simptomele comune includ:

- Dureri în piept

- Frisoane

- Gura uscată

- Greață

- Bătăi rapide ale inimii

- Dificultăți de respirație

- Transpirație

- Tremurături

- Stomac deranjat

În plus față de simptomele fizice ale fricii, oamenii pot experimenta simptome psihologice de copleșire, supărare, senzație de lipsă de control sau un sentiment de moarte iminentă.

Frica, diagnostic

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți sentimente persistente și excesive de frică. Medicul dumneavoastră poate efectua un examen fizic și poate efectua teste de laborator pentru a se asigura că frica și anxietatea dumneavoastră nu sunt legate de o afecțiune medicală de bază.

De asemenea, medicul vă va pune întrebări despre simptomele dumneavoastră, inclusiv de cât timp le aveți, intensitatea lor și situațiile care tind să le declanșeze. În funcție de simptomele dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă poate diagnostica un tip de tulburare de anxietate, cum ar fi o fobie.

Vezi și: Cutremur în România. Arafat: Panica poate să fie UCIGĂTOARE. Nu se dau mesaje RO-ALERT în timpul cutremurului

Fobiile, ce sunt

Un aspect al tulburărilor de anxietate poate fi tendința de a dezvolta o teamă de frică. În timp ce majoritatea oamenilor tind să experimenteze frica doar în timpul unei situații percepute ca fiind înfricoșătoare sau amenințătoare, cei care trăiesc cu tulburări de anxietate pot deveni temători că vor experimenta un răspuns de frică. Aceștia percep răspunsurile de frică ca fiind negative și se străduiesc să evite aceste răspunsuri.

O fobie este o deformare a răspunsului normal la frică. Frica este îndreptată către un obiect sau o situație care nu prezintă un pericol real. Deși recunoașteți că teama este nerezonabilă, nu vă puteți împiedica reacția. În timp, frica tinde să se agraveze pe măsură ce se instalează răspunsul de frică.

Cauzele fricii

Frica este incredibil de complexă și nu există o singură cauză primară. Unele frici pot rezulta din experiențe sau traume, în timp ce altele pot reprezenta o teamă de cu totul altceva, cum ar fi pierderea controlului. Totuși, alte frici pot apărea pentru că provoacă simptome fizice, cum ar fi teama de înălțimi pentru că te face să te simți amețit și să ți se facă rău la stomac.

Unii factori declanșatori de frică comuni includ:

- Anumite obiecte sau situații specifice (păianjeni, șerpi, înălțimi, zboruri etc.)

- Evenimente viitoare

- Evenimente imaginare

- Pericole reale din mediul înconjurător

- Necunoscutul

Anumite temeri tind să fie înnăscute și pot fi influențate de evoluție, deoarece ajută la supraviețuire. Altele sunt învățate și sunt legate de asociații sau de experiențe traumatice.

Vezi și: Mastectomia profilactică. De ce fenomenul Angelina Jolie este dificil în România. Galeș: Am avut fete tinere care au spus că, deși au mutație BRCA și 35 de ani, nu s-au încadrat

Frica, tratament

Expunerea repetată la situații similare duce la familiaritate, ceea ce poate reduce dramatic atât răspunsul de frică. Această abordare stă la baza unor tratamente pentru fobii, care depind de minimizarea lentă a răspunsului de frică prin familiarizarea acestuia.

Tratamentele fobiei care se bazează pe psihologia fricii tind să se concentreze pe tehnici precum desensibilizarea sistematică și inundarea. Ambele tehnici lucrează cu răspunsurile fiziologice și psihologice ale corpului dumneavoastră pentru a reduce frica.

Desensibilizarea sistematică

Desensibilizarea sistematică presupune să fii condus treptat printr-o serie de situații de expunere. De exemplu, dacă vă este frică de șerpi, este posibil să petreceți prima ședință cu terapeutul dvs. vorbind despre șerpi.

Încet, pe parcursul ședințelor următoare, terapeutul dvs. vă va conduce prin a vă uita la poze cu șerpi, a vă juca cu șerpi de jucărie și, în cele din urmă, a manipula un șarpe viu. De obicei, acest lucru este însoțit de învățarea și aplicarea unor noi tehnici de adaptare pentru a gestiona răspunsul de frică.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei lapte vechi. Boala gravă pe care o poți face. Cum îți dai seama că nu este bun de consumat

Inundarea

Acesta este un tip de tehnică de expunere care poate fi destul de reușită. Inundarea se bazează pe premisa că fobia dumneavoastră este un comportament învățat și că trebuie să îl deprindeți.

Prin inundare, sunteți expus la o cantitate mare din obiectul temut sau expus la o situație temută pentru o perioadă de timp prelungită într-un mediu sigur și controlat până când frica se diminuează. De exemplu, dacă ți-e frică de avioane, te-ai urca oricum în unul.

Ideea este să treci de anxietatea copleșitoare și de potențiala panică până într-un loc în care trebuie să te confrunți cu frica ta și, în cele din urmă, să realizezi că ești bine. Acest lucru poate ajuta la consolidarea unei reacții pozitive (nu ești în pericol) cu un eveniment temut (a fi în cer într-un avion), reușind în cele din urmă să treci de frică.

În timp ce aceste tratamente pot fi foarte eficiente, este important ca astfel de abordări de confruntare să fie întreprinse numai sub îndrumarea unui profesionist calificat în domeniul sănătății mintale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel