EXCLUSIV Fructele uscate la deshidrator: bune, dar uscate acasă. Ce să știi înainte să cumperi un deshidrator. Ligia Pop, avertisment: Distruge și dezechilibrează hormonal
Fructele uscate la deshidrator: bune, dar uscate acasă. ”Oricum sunt mult mai bune decât ce găsim de cumpărat, fiindcă acelea sunt uscate la peste 100 de grade,...
Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, subliniază importanța procesului de deshidratare a alimentelor la temperaturi mai scăzute, pentru a păstra cât mai mult din valoarea lor nutritivă. Ea afirmă că alimentele deshidratate la temperaturi de peste 100 de grade Celsius, așa cum se întâmplă în cazul produselor cumpărate, își pierd în mare parte nutrienții, devenind, astfel, dezechilibrate, din punct de vedere nutrițional. Potrivit unor studii recente, în urma expunerii la temperaturi ridicate, până la 99% din nutrienți pot fi distruși.
Vezi și: Semințele de pin, comori nutriționale. Pot îmbunătăți memoria și gestionează diabetul
”Se pot usca la 40 de grade, oricum sunt mult mai bune decât ce găsim de cumpărat, fiindcă acelea sunt uscate la peste 100 de grade, garantat. Cu cât ducem temperatura mai aproape de 100 de grade, se distrug nutrienții, adică noi nu mai primim nimic. Se distrug în procent de 99%, după ultimele studii”, ne-a explicat Ligia Pop, în cadrul unui interviu oferit exclusiv pentru DC Medical.

foto: Freepik
Uscarea fructelor acasă, la deshidrator: o opțiune mai sănătoasă
În ceea ce privește deshidratoarele, Ligia Pop avertizează că majoritatea celor disponibile pe piață sunt fabricate din plastic, care poate conține substanțe toxice, ce pot afecta echilibrul hormonal. Totuși, există și deshidratoare de calitate, fabricate din inox sau din plastic fără bisfenol A (BPA), care pot fi folosite în siguranță. Ea recomandă utilizarea unui deshidrator pentru a usca fructele, menționând că acesta poate fi setat la temperaturi mai scăzute, între 40 și 60 de grade Celsius, pentru a conserva cât mai bine proprietățile nutritive ale alimentelor.
”Deshidratorul este o opțiune, dar și acela trebuie să fie ales cu mare grijă, fiindcă majoritatea deshidratoarelor din comerț sunt făcute dintr-un plastic care distruge și dezechilibrează hormonal, dar sunt și deshidratoare de calitate, din inox, făcute din plastic fără BPA, iar în momentul în care uscăm, chiar la 40 sau chiar la 50-60 de grade, un fruct mai zemos, că altfel se mucegăiesc stând pe etajera deshidratorului, fructele acelea sunt mai bune, ne amintesc puțin de fructele uscate de bunicii noștri pe ață, lângă cuptor, și sunt o opțiune mai bună”, ne-a mai spus aceasta.
Gustul și culorile fructelor uscate acasă nu vor fi identice cu cele cumpărate din magazin, care sunt tratate cu sulfiți și zahăr pentru a obține o culoare și o textură mai atrăgătoare. Fructele uscate acasă pot avea o culoare mai închisă, asemănătoare celor din copilărie, dar gustul lor este autentic. Ea dezvăluie un secret pentru a menține culoarea și aspectul fructelor uscate: să le lăsăm în suc de lămâie sau în miere. Acest procedeu previne oxidarea și poate încetini procesul de înnegrire.
Vezi și: Riscurile asociate consumului de pește. Metode pentru a le putea minimiza
”Putem usca fructele și acasă, în deshidrator, este o opțiune. Dar să nu ne așteptăm că fructele uscate acasă, fără sulfiți și fără zahăr, să fie ca cele pe care le cumpărăm : culoarea foarte apetisantă și puternică. Cele pe care le uscăm noi sunt exact ca cele uscate de bunicii noștri: au culoare maronie, dar gustul este bun. Și acolo este un secret, le putem lăsa în zeama de lămâie sau în miere și nu se oxidează și poate nu devin maronii. Se pot face fructe apetisante chiar și în deshidrator”, ne-a mai declarat Ligia Pop.
-
-
-
-
-
De ce provoacă statinele dureri musculare14.12.2025, 21:01
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
EXCLUSIV Cum apar monturile și cum le tratezi corect. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Generează complicații
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
EXCLUSIV Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
EXCLUSIV Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
EXCLUSIV Greșeala din Legea Majoratului Digital trecută de Senat. Ovidiu Iosif: Restricțiile nu generează decât frustrare
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
EXCLUSIV Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
EXCLUSIV Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
EXCLUSIV Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
EXCLUSIV Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
EXCLUSIV Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
EXCLUSIV Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
EXCLUSIV Absența care lasă cicatrici adânci și lacrimi în ochi
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
