Fumatul și deficiența de fier, riscuri și complicații

Fumătoare
Fumătoare

Efectele adverse ale fumatului asupra plămânilor sunt binecunoscute. Dar dacă sunteți un fumător obișnuit, este posibil să interferați și cu capacitatea corpului de a absorbi nutrienții vitali. În special pentru femei, fumatul poate interfera cu absorbția fierului alimentar, provocând o afecțiune cunoscută sub denumirea de anemie cu deficiență de fier, care poate fi extrem de dăunătoare.

Fierul joacă un rol vital în multe funcții metabolice, dar poate cea mai importantă este ca un catalizator în sinteza hemoglobinei. Hemoglobina proteică este o componentă a globulelor roșii. Pe măsură ce sângele circulă, oxigenul se atașează de hemoglobină în plămâni și este transportat la celulele din întregul corp. Atunci când producția de hemoglobină este afectată, eliberarea de oxigen este compromisă, notează Livestrong. 

Femeile și nevoia de fier

Pentru femeile la vârsta reproducerii, sinteza hemoglobinei este deosebit de importantă, deoarece femeile pierd globulele roșii prin menstruație. Regimul alimentar și consumul restrâns de alimente bogate în fier pot cauza problema. Anemia cu deficit de fier se manifestă ca letargie, oboseală, dureri de cap, amețeli și extremități reci din cauza circulației deficitare. Femeile însărcinate care fumează își lasă copiii născuți fără oxigen, atât prin absorbția restricționată în plămâni, cât și prin nivelul hemoglobină inadecvată în sânge. Nașterea prematură, greutatea scăzută și sindromul de moarte subită a sugarului sunt toate legate de administrarea inadecvată de oxigen la făt în timpul sarcinii.

Vitamina C și absorbția fierului

Vitamina C joacă un rol vital în absorbția fierului. Chiar dacă aportul dietetic de fier este suficient, nivelurile scăzute de vitamina C pot restricționa cantitatea de fier pe care organismul este capabil să o utilizeze. Fumatul lasă corpul fără aceste vitamine antioxidante puternice. Pentru fiecare țigară fumată, sunt distruse aproximativ 25 mg de vitamina C, echivalentul unei portocale.

Surse de fier dietetice

Fierul se găsește într-o varietate de alimente, dar unele surse sunt mai ușor absorbite decât altele. Fierul cu Heme, care se găsește în carnea roșie, peștele și păsările de curte, este asimilat cel mai ușor, în timp ce sursele non-heme, cum ar fi sursele vegetale și lactate pot necesita niveluri mai mari de vitamina C pentru a facilita absorbția. Carnea roșii, salata, legumele verzi, păsările de curte, ouăle și crustaceele sunt toate surse bune de fier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel