Gabriel Diaconu, certificat verde: chiar dacă ai trecut prin boală, sau te-ai testat și ai anticorpi, trebuie totuși să te vaccinezi

Adisa Codruț |
Data publicării:
Certificat digital european COVID-10. Foto: DC Medical
Certificat digital european COVID-10. Foto: DC Medical

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu scrie pe rețelele sociale că ”de îndată ce formula propusă în Parlament pentru un ”green-pass” (n. r. certificatul verde) sau certificat verde a căzut la vot, oamenii și-au reluat obiceiurile”.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu vorbește într-o postare pe rețelele sociale despre certificatul verde și vaccinarea anti-COVID.

”Bezna. Certificatul verde. De ce, chiar dacă ai trecut prin boală, sau te-ai testat și ai anticorpi, trebuie totuși să te vaccinezi pentru țidula cu pricina. Zilele acestea ne uităm, fără surprindere, cum progresul vaccinării în România împotriva COVID-19 încetinește. De îndată ce formula propusă în Parlament pentru un ”green-pass” sau certificat verde a căzut la vot, oamenii și-au reluat obiceiurile. Îmi spunea cineva mai devreme că, la fabrica unde lucrează (unde se fabrică subansamble importante pentru industria de mașini), doar un sfert de personal e vaccinat. Periodic au focare de COVID, munca este fragmentată, oamenii sunt trimiși în kurtz-arbeit (care e mai mult sau mai puțin pe hârtie).În același timp, pe mesageria personală îmi scrie un pacient că nu poate ajunge astăzi la clinică, pentru că se simte rău de ieri și i-a ieșit pozitiv testul rapid.

(...) Sunt oameni care au făcut forme grave, letale de COVID la distanță de prima lor infecție (documentată? cunoscută și tratată? greu de zis). La fel de bine este adevărat că și cei vaccinați pot să contacteze corona, și să aibă simptome, respectiv să transmită virusul. Pe de altă parte, și inclusiv recenzii recente CDC o arată, vaccinurile actuale scad cu un ordin de mărime de 10 - 15 ori transmiterea între două persoane vaccinate. E de altfel motivul pentru care, în țările cu acoperire vaccinală mare, sau foarte mare, răspândirea acestui patogen este în prezent controlată. Nu în România”, notează medicul Gabriel Diaconu.

Potrivit acestuia,”un green-pass ”de imunitate” este o idee foarte naivă, de fapt. Nici ideea unui ”green-pass” de vaccinare nu este întru totul isteață, și unii au criticat-o că ar fi o formă de ”obligativitate indirectă”, prin care limitezi drepturi și libertăți ale persoanei ne-vaccinate. Lucru de altfel demn de o dezbatere în condiții normale de presiune și temperatură socială. Dar nu în criză. Nu când România conduce, la nivel mondial (!) și este o pustulă infecțioasă pe harta Europei. În momentul de față, un green-pass vaccinal, dar și o formă de obligativitate a vaccinării, devin imediat necesare încât să putem controla și numărul de cazuri (momentan în scădere, și pe fondul cazurilor nou înregistrate, undeva la 500.000 / dar posibil mult mai mult, dar și adăugării a peste 1 milion de persoane vaccinate în cam aceeași perioadă). Care a fost prețul? Pe fondul ciorovăielii imbecile pe diverse straturi ale societății, peste 15.000 de români au murit de COVID în ultimele 4 - 5 săptămâni”.

Acesta mai amintește:

”Ce-i drept, dintre cei peste 1 milion de vaccinați ”autentic” (nu borfași care și-au falsificat certificatul de vaccinare), câteva sute totuși s-au prăpădit. Sute, la zeci de mii. N-ar trebui să ai multă școală să înțelegi miza, dar și proporția, catastrofei care face din adoptarea unei astfel de strategii o măsură extraordinară, cu titlu excepțional, și care țintește salvarea de vieți, dar și păstrarea în funcțiune a educației, economiei, serviciilor în general. Voi vă ștergeți la fund cu pașaportul de vaccinare, dar nu mai aveți loc în spitale pentru bolnavi - indiferent de boala de care suferă - și dintre care unii vor muri ne-tratați de bolile lor. Voi vă ștergeți la fund cu green-pass-ul COVID, dar copiii voștri stau acasă și fac școală online.

Cabinetele de psihiatrie și psihologie se aglomerează de cazuri de patologie acută, care de fapt este de claustrare, de alienare socială. (...) Și - deși sunt simpatice anecdotic - ideile de ”testare monstruoasă în masă” nu sunt aplicabile. Pentru că omul nu știe să se testeze. Scuipă în test, bagă bățul doar un pic în nară. Ce interes are să-i iasă pozitiv? Că acolo e laie sau bălaie. Vrem, vreau introducerea pașapoartelor de vaccinare pentru că, fie prezentă totuși corupția (vaccinări la ”vată” sau ”la chiuvetă”) este un mijloc empiric prin care poți măsura starea de imunizare a populației. Ai o metrică. Ai un barometru. În rest sunt păreri și zulufi. C-o fi 60% populație trecută prin boală, c-o fi bine făcut studiul care arată c-au trecut prin infecție vreo 50%, toate sunt speculații.

Șapte milioane de vaccinați sunt 7.000.000 de injecții făcute, din care hai, poate 10.000 sunt la beznă. Dar dintre cele la beznă oamenii tot fac boala, și poate ajung mai apoi la spital. Milă mi-e de cei mulți, și de mintea românului cea de pe urmă. Ce să le mai facem, acum, celor atât de mulți care regretă decizia luată? Nu poți să întorci roata, și mortul de la mormânt. Dar mă gândesc, de fiecare dată când scriu, de fiecare dată când vorbesc: hai, că poate mai scutești unul. Hai, că poate mai tragi unul înapoi.Și pe mine mă ține, asta, motivat. Pentru că am fost printre primii vaccinați. Și mă bucur că milioane de români au făcut-o. Dar nu-mi dă pace gândul că mai sunt atât de mulți, spice în calea coasei. Buni, răi, tot oameni sunt. Nu-i musai să moară cât să tot socotim rata de fatalitate prin boală”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1