Un medic român desființează mitul că "dincolo e mai bine": Dacă te vezi medic pe viață, rămâi în România! Câștigam mai puțin și munceam mult mai mult. Ca și gastroenterolog, făceam gărzi la urgențe

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Georgiana Mănăilă - Foto ilustrativ: Freepick @pressfoto
Georgiana Mănăilă - Foto ilustrativ: Freepick @pressfoto

Georgiana Mănăilă, medic român plecat în Franța și apoi Elveția, rupe tăcerea despre diferențele dintre sistemul de sănătate de la noi în comparația cu Europa.

Georgiana Mănăilă este un medic român stabilit în Elveția și a vorbit deschis despre diferențele dintre sistemul medical românesc și cel din Elveția, dar și față de sistemul medical din Franța, acolo unde a plecat pentru prima dată.

Georgiana Mănăilă este cunoscută și pentru muzică, fiind pasionată de muzica folclorică românească. A studiat muzica timp de 12 ani, iar după ce a absolvit Colegiul Dinu Lipatti, a urmat cursurile UMF Carol Davila, acolo unde s-a specializat ca medic gastroenterolog.

Medicul Georgiana Mănăilă a vorbit despre mutarea sa în Franța și apoi în Elveția, despre diferențele de program din spitalele de la noi în comparație cu cele din străinătate, dar și despre performanțe.

Pentru început, Georgiana Mănăilă a subliniat că programul pe care-l are în Elveția este mult mai strict decât programul pe care-l avea în România.

Întrebată de ce a ales să practice medicina în Elveția, Georgiana Mănăilă a spus că "nu a fost o alegere planificată de la început, pentru că medicina în Elveția e un pic specială și diferită și după cum deja mulți dintre colegii mei știu, nu se ajunge atât de ușor, trebuie multă muncă".

"Eu am plecat inițial în Franța, unde am lucrat 1 an ca și medic gastroenterolog în Paris. A fost o trecere destul de bruscă între sistemul de sănătate românesc și cel hai să zicem european, că până la urmă odată ce ai plecat, ce a ieșit inițial din România, nu mai simți așa mare diferență când te muți între țări.

Dar cea mai mare diferență o simți în momentul în care ai plecat afară din România. O dată că e limba care e diferită și altădată că e mentalitatea fundamental diferită.

În Franța era la fel orarul de dimineață până seara, în fiecare zi destul de destul de stresant, lucram uneori și sâmbătă și duminică. A fost un an greu, dar am învățat multe.

Apoi, din motive familiale mai mult m-am mutat în Elveția. Aici a fost din nou trecerea la un alt sistem care e bazat, mai puțin social și bazat un pic mai mult pe pe raționamente economice. Adică nu e chiar cum suntem neobișnuiți.

Nu toată lumea are acces chiar așa ușor la orice investigație. Sunt plusuri și minusuri și marea majoritate, adică aproape toate, sunt legate de partea financiară, pentru că sigur, mijloacele sunt nelimitate dar dacă ai nevoie trebuie să plătești", a declarat Georgiana Mănăilă, un medic român stabilit în Elveția, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.ro, în emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica.

Care sunt cele mai mari diferențe pe care le-a resimțit între România, Franța și Elveția

"Primul și primul lucru în momentul în care un medic român, rezident - pentru că eu am plecat ca și rezident, acum sunt specialist, dar primul meu contact a fost ca și rezident - diferența de confort și de salariu. 

Și nu într-un mod pozitiv pentru Franța, ci într-un mod pozitiv pentru România.

În momentul în care am plecat în Franța, am câștigat mai puțin, mai puțin comparat la cheltuielile pe care le aveam, pentru că în România stăteam la mine acasă, în Franța stăteam în chirie. Prețurile erau diferite. Salariul, dacă facem o echivalență, aș putea să spun că era mai mic, fundamental mai mic în Franța față de România.

Plus că orele de muncă erau incomparabile. În România veneam la 7 și plecam la 15, cel mult. În Franța veneam la 7 și plecam la 20, plus sâmbătă și duminică uneori, iar gărzile erau plătite, dar gărzile erau făcute la urgențe.

Deci eu, ca și gastroenterolog, trebuia să fac gărzi la urgență să văd fracturi, AVC-uri, lucruri care pentru mine cumva simțeam că mă depășesc, pentru că nu eram pregătită să văd genul ăsta de pacienți fiind gastroenterolog.

Acesta a fost primul element pe minus pentru Franța față de România", a mai spus Georgiana Mănăilă.

"Aș spune că e mai bine în România"

 

"Pe cealaltă parte, am învățat foarte mult văzând atâta patologie.

Plus că ei fiind foarte bine pregătiți, mergeau puțin în detaliu, fiecare bolnav îl luau din cap până în picioare, făceau toate investigațiile posibile, aveai mai ușor acces la lucruri precum CT, RMN, lucruri din astea la care poate în România trebuie să aștepți sau poate spitalul în care lucrezi nu are CT.

Deci cumva, pentru un medic în sine, dacă vrei, dacă te vezi lucrând pe termen lung sau pe viață într-un sistem aș putea spune că e mai bine în România.

Punctual pentru 1 an, 2 ani, 3 ani, e mai bine să mergi în Franța ca să te pregătești pentru că vei ieși cu niște competențe clar mult superioare decât cu un rezidențiat terminat doar în România.

Și din punct de vedere al salariului la fel. Astea au fost cele două mari diferențe pe care eu le-am simțit în momentul în care am plecat de acasă", a conchis medicul Georgiana Mănăilă.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel