Glaucom, testul clasic subestimează severitatea bolii

Dana Lascu |
Data publicării:
Oftalmolog
Oftalmolog

Testul cel mai frecvent pentru glaucom poate subestima severitatea afecțiunii prin faptul că nu detectează prezența unei pierderi centrale a vederii, cunoscută și sub denumirea de degenerare maculară, arată un nou studiu.

Cele mai uzuale teste pentru glaucom pot subestima severitatea afecțiunii prin faptul că nu detectează prezența pierderii centrale a vederii, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Columbia.

Sunt necesare teste mai amănunțite

Studiul, publicat pe 8 noiembrie în jurnalul american de Oftalmologie (JAMA Ophthalmology), a constatat că administrarea unei variații a testului de câmp vizual care evaluează mai bine deteriorarea maculei poate îmbunătăți diagnosticul glaucomului fără costuri suplimentare și cu încă 10 minute de timp de examinare.

Când caută semne precoce de glaucom, clinicienii tind să se concentreze pe pierderea de vedere periferică (laterală) și rareori pe maculă, zona centrală a retinei - care determină capacitatea noastră de a citi, conduce, și pentru a vedea fețele copiilor noștri" , a explicat Donald C. Hood, profesor de psihologie la James F. Bender și profesor de Oftalmologie la Universitatea Columbia, care a realizat acest studiu împreună cu C. Gustave De Moraes, profesor asociat și director medical de studii clinice la Departamentul de Oftalmologie de la Centrul Medical Irving al Universității Columbia.

Lucrarea noastră a arătat că daune pot apare și se întâmplă în această zonă, iar cel mai frecvent utilizat test poate să nu detecteze majoritatea daunelor", a spus Hood. „Este important să se detecteze aceste daune, deoarece diagnosticarea precoce și tratamentul pot preveni pierderea vederii".

Glaucomul, care afectează aproximativ 3 milioane de oameni numai în Statele Unite, este cea de-a doua cauză principală de orbire ireversibilă din lume, potrivit Institutului Național al Ochiului. În stadiile incipiente, boala nu are simptome, durere sau pierdere percepută a vederii. Dacă este lăsat netratat, însă, glaucomul are ca rezultat scăderea vederii și, într-un final, orbirea.

Testul clasic nu e suficient

Cel mai frecvent examen pentru glaucom este testul de câmp vizual, care utilizează un instrument pentru a evalua modul în care fiecare ochi poate vedea. Pacientul se uită într-o zonă în formă de castron puțin luminată și lumini intermitente mici apar scurt în diferite locuri din câmpul vizual. Pacientul apasă un buton pentru a indica când se văd luminile și înregistrările instrumentului care nu au fost văzute.

Pentru acest studiu, cercetătorii au examinat 57 de ochi de la 33 de pacienți diagnosticați cu stadiu incipient de glaucom folosind două măsuri diferite de câmp vizual. Toți participanții au fost testați cu testul vizual 24-2, care utilizează o rețea de 54 de puncte de test (luminile proiectate).

Ei au efectuat apoi o evaluare suplimentară utilizând un test de 10-2 câmp vizual, care utilizează o rețea de 68 de puncte de testare. În plus, tomografia de coerență optică (OCT) - care este un dispozitiv de imagistică de înaltă rezoluție analogă unui RMN - a fost utilizată pentru a confirma prezența de daune.

Într-un studiu anterior, am constatat că, în utilizarea câmpului vizual 10-2, peste 75 la sută dintre pacienții diagnosticați cu glaucomul incipient au avut pierderea vederii centrale", a spus dr. Hood, într-un material dat publicității de Universitatea Columbia. Deoarece testele convenționale de 24-2 pierd adesea sau distorsionează deteriorarea în vederea centrală, practic ele subestimează severitatea bolii.

Pacienții cu boală mai severă necesită o monitorizare mai atentă și adesea au nevoie de un tratament mai agresiv, ceea ce este puțin probabil să se întâmple dacă testul 10-2 și OCT nu sunt efectuate la un moment dat în timpul urmăririi.
Cercetătorii recomandă ca clinicienii să testeze toți pacienții sau pe cei suspectați a avea glaucom cu grile de test mai fine în zona maculară în primele două vizite, Dr. De Moraes a spus. „Prin faptul că au o mai bună evaluare a severității adevărate a daunelor date de glaucom la ochi, medicii pot adapta tratamentul cel mai potrivit pentru a ajuta la prevenirea viitoare pierdere a vederii”.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel