Glioblastomul, vinovat pentru cancerul cerebral. Terapia genică, noul tratament studiat. Care sunt simptomele cancerului cerebral

Monika Baciu |
Data publicării:
Glioblastomul - FOTO: Freepick
Glioblastomul - FOTO: Freepick

Cancerul cerebral ar putea fi îmbunătățit cu terapia genică a celulelor stem.

Cancerul cerebral apare atunci când celulele încep să se multiplice necontrolat şi se deplasează sau invadează ţesuturile din jur. Şansele de supravieţuire ale pacienţilor cu glioblastom, cea mai gravă formă de cancer cerebral, ar putea fi îmbunătăţite cu o nouă terapie genică a celulelor stem, potrivit Yale.

Glioblastomul, cea mai frecventă tumoră a creierului

Glioblastomul este cea mai frecventă tumoră malignă a creierului, responsabilă de mai mult de jumătate dintre toate cazurile de cancer cerebral. Rata de supravieţuire a pacienţilor cu glioblastom la 5 ani rămâne de maxim 4%.

O lucrare de cercetare recentă publicată în Nature Communications de o echipă condusă de cercetătorii de la Yale School of Medicine a identificat o modalitate promiţătoare de a face celulele canceroase ale creierului mai susceptibile la chimioterapie.

Acest deznodământ fatal al bolii este cauzat în principal de eşecul terapiilor moderne de a ucide eficient celulele maligne ale creierului. De fapt, singurul tratament chimioterapic este reprezentat de Tezomolomida care, deşi are efect asupra celulelor maligne mature, ratează ţintirea celulelor stem de glioblastom (GSC) care progresează în celule tumorale adulte, fiind considerate a fi rădăcina dezvoltării glioblastomului. Până în momentul în care celulele stem s-au dezvoltat în celule canceroase mature, ele se reproduc foarte repede, iar medicamentele au un efect limitat.

Vezi și: Trandafirii, sursă de vitamine și LEAC pentru mai multe boli. La ce ajută CEAIUL sau SIROPUL de trandafiri

Terapia genetică, noul tratament studiat

Celulele stem contribuie la rezistenţă tumorii şi la recidiva, de aceea se poate obţine un tratament îmbunătăţit al glioblastomului malign prin eliminarea acestor celule stem sau prin inducerea diferenţierii lor.

”Eliminarea GSC-urilor poate fi posibilă prin două abordări distincte. Cea mai simplă este dezvoltarea de terapii citotoxice la care aceste celule sunt susceptibile, cum ar fi iodura de ditiazanina, identificată recent. O abordare alternativă este de a induce diferenţierea lor, făcându-le susceptibile la intervenţiile terapeutice existente. În comparaţie cu utilizarea agenţilor citotoxici, tratamentele de diferenţiere au de obicei o toxicitate mai redusă. Terapia de diferenţiere s-a dovedit de succes în tratamentul altor tipuri de cancer. De exemplu, leucemia promielocitara acută a devenit o boală vindecabilă prin utilizarea terapiei de diferenţiere pe bază de acid all-trans retinoic”, notează studiul.

În acest studiu, cercetătorii au identificat gena ZNF117 ca un regulator major al diferenţierii celulelor stem de glioblastom, folosind culturi de celule stem derivate de la pacient. Suprimarea genei ZNF117 este o modalitate promiţătoare de a stimula celulele stem să se dezvolte într-o formă mai matură, făcându-le mai susceptibile la chimioterapie.Ei au demonstrat că ZNF117 este o ţintă promiţătoare pentru terapia de diferenţiere a celulelor stem ale glioblastomului prin livrarea ţintită a nanoparticulelor de editare a genelor prin tehnologia CRISPR.

„Tratamentul cancerului cerebral a avut un efect limitat. Există mult loc de îmbunătăţire. Această cercetare sugerează potenţial o cale inovatoare pentru tratamentul glioblastomului”, spune Dr. Jianbing Zhou, Ph.D., profesor asociat de neurochirurgie la Şcoala de Medicină din Yale şi autor principal.

Vezi și: Cancerul pulmonar, prevenit printr-un stil de viață sănătos. Dediu: Cel mai important, și mai consistent factor de risc rămâne fumatul

Semnele cancerului cerebral

Principalele semne şi simptome ale cancerelor cerebrale sunt:

- migrene dimineaţa sau migrene care dispar după ce vomiţi

- convulsii

- afectarea vederii, auzului sau vorbirii

- scăderea apetitului

- greață constantă şi vomă

- modificări de personalitate, de stare, modificări ale abilității de atenție, de concentrare sau  modificări comportamentale

- pierderea echilibrului și dificultăți de mers

- slăbiciune

- somnolenţă neobișnuită sau modificarea nivelului de energie resimțită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel