Glucoza: nivelul acesteia și legătura cu mortalitatea maternă

Florina Pop |
Data publicării:
Nu există pofte speciale în sarcină, iar gravidele nu trebuie să se îngrașă foarte mult. Altfel, cresc riscurile pentru afecțiuni grave
Nu există pofte speciale în sarcină, iar gravidele nu trebuie să se îngrașă foarte mult. Altfel, cresc riscurile pentru afecțiuni grave

O anume hemoglobină este asociată cu un risc mai mare de efecte nedorite asupra sarcinii - diabet, obezitate - chiar și la femeile care nu au diabet.

Cercetători de la Universitatea din Toronto, Canada, au descoperit că există o asociere între hemoglobina A1c înainte de sarcină, care măsoară concentrația medie de glucoză din sânge, și cu un risc mai mare de sarcină cu probleme, inclusiv la femeile fără diabet. Prin probleme, autorii studiului se referă la dezvoltarea diabetului zaharat și a obezității. Cercetătorii canadieni au folosit date din intervalul 2005-2015, din provincia Ontario, a 31.225 de femei cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani. Cercetătorii au observat că la majoritatea femeilor nu le-a fost testate respectiva hemoglobină, iar la 77% dintre participante nu se știa indicele de masă corporală dinaintea sarcinii. 

Oamenii de știință subliniază că testarea A1c poate identifica ”acele femei cu diabet zaharat preexistent, cu risc de mortalitate maternă severă, într-o manieră similară cu utilizarea actuală în recunoașterea celor cu risc mai mare de anomalii fetale, naștere prematură și preeclampsie”. Momentan, în Canada, medicii nu recomandă testarea A1c la femeile gravide care nu au diabet.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel