Grăsimea de pe burtă, folosită pentru a ameliora durerile de picioare. Studiu experimental

Adisa Codruț |
Data publicării:

Doi cercetători americani au găsit o întrebuințare practică pentru grăsimea de pe burtă: să amelioreze, prin injecție, durerile de picioare.

Grăsimea de pe burtă poate ameliora durerile de picioare, susține un studiu pilot. O injecție cu celulele adipoase din zona burții pacientului poate ajuta la atenuarea durerii adesea chinuitoare ale călcâiului cauzate de o afecțiune cunoscută sub numele de fasceită plantară. Aceasta este o boală inflamatorie comună, care afectează mai mult de 2 milioane de americani.

”Luăm o cantitate mică de grăsime dintr-o zonă în exces - cum ar fi burta(..) - și apoi injectăm grăsimea în partea de jos a piciorului, lângă locul unde fascia intră în osul călcâiului", a explicat studiul co- autorul studiului, dr. Jeffrey Gusenoff, profesor de chirurgie plastică la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine, Pennsylvania.

Uneori, intervenția chirurgicală se poate dovedi destabilizatoare și/sau poate da naștere la țesut cicatricial dureros, susțin cercetătorii. Cercetătorii au gândit soluția unei injecții cu grăsime proprie a pacientului în locul leziunii. ”Grăsimea este plină de celule stem și factori de creștere care pot determina un flux „regenerativ” de sânge proaspăt”, au explicat soții Gusenoff.

La studiul lor au participat 14 pacienți. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri. Primul a suferit o singură injecție de grăsime înainte de a fi urmărit timp de un an; celălalt grup - a fost supus șase luni de observație înainte de a primi injecția și a fost apoi urmărit timp de șase luni. La fiecare grup s-a observat o grosime redusă a fasciei plantare și participanții au putut să facă sport atât la șase, cât și la 12 luni după injectare.

Însă, o reducere semnificativă a durerii a fost observată doar în grupul de 12 luni după injecție, nu în grupul de șase luni. ”Este posibil ca, dacă i-am urmări pe acești participanți în continuare, ei ar fi avut rezultate similare cu grupul de un an. (...) Procesul de regenerare al grăsimii de pe țesut durează probabil mult timp, astfel încât rezultatele continuă să se îmbunătățească în timp”, a spus Jeffrey Gusenoff.

Procedura este încă considerată experimentală, în timp ce echipa se pregătește să efectueze studii mai ample, arată webmd.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel