De ce te dor călcâiele: 8 afecțiuni care pot fi vinovate

Dana Lascu |
Data publicării:
Iată de ce te dor călcâiele. Foto: Pixabay
Iată de ce te dor călcâiele. Foto: Pixabay

Deși vorbim de o zonă relativ mică a corpului, există o mare varietate de cauze potențiale pentru care te dor călcâiele, variind de la leziuni localizate, până la consecințele unor boli sistemice. 

Iată care sunt cele mai frecvente cauze pentru care te dor călcăiele, începând cu afecțiunea cunoscută sub numele de fasciită plantară:

1. Fasciită plantară

Fascia plantară este o bucată de țesut fibros care leagă osul călcâiului (calcaneus) de oasele degetelor de la picioare. Acesta joacă un rol critic în biomecanica piciorului și a împingerii tălpii. Iritarea și vătămarea fasciei plantare – adică afecțiunea numită fasciita plantară - este cea mai frecventă cauză a durerii de călcâie la adulți.

Cauzele fasciitei plantare includ utilizarea excesivă prin activități precum alergarea, statul în picioare prelungit, anomaliile arcului (prea mare sau prea scăzut), purtarea prelungită a încălțămintei cu suport insuficient al arcului piciorului, obezitatea, fibromialgia și artritidele inflamatorii. Durerea dată de fasciita plantară este de obicei mai puternică dimineața, când faci primii pași după ce te-ai dat jos din pat, dar se ameliorează pe parcursul zilei.

2. Tendinita lui Ahile

Tendonul lui Ahile este format din fibre ale mușchilor gambei care se inserează pe spatele calcaneului. Inflamația acestui tendon apare adesea după utilizarea excesivă a mușchilor gambei, în special la sportivii care aleargă și sar frecvent. Pacienții cu tendinita lui Ahile au adesea sensibilitate și umflături în partea din spate a călcâiului, unde se inserează tendonul. De obicei, este însoțit de durere la flexarea piciorului în sus (dorsiflexie). 

3. Bursita

Există două burse în călcâie: bursa retrocalcaneană, care se află între calcaneu și tendonul lui Ahile, și bursa retroahileană, care se află între tendonul lui Ahile și piele. Ambele se pot inflama și pot provoca dureri de călcâie.

Cea mai frecventă cauză a inflamației acestor burse vine de la pantofii necorespunzători, cu o margine rigidă, care irită bursa. Cauzele mai puțin frecvente ale bursitei călcâiului sunt artrita reumatoidă (RA) - o boală în care sistemul imunitar atacă și deteriorează mucoasa sinovială a articulațiilor - și tendinita lui Ahile, notează experții de la University Health News.

4. Tulburări nervoase

Boli precum diabetul, care pot provoca neuropatie periferică, pot face să te doară călcâiele. Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză a durerii de călcâi legată de nervi este sindromul tunelului tarsian, o afecțiune prin care nervul tibial posterior se deplasează în josul piciorului, împărțindu-se în mai multe ramuri pe măsură ce trece prin regiunea gleznei.

Spațiul din regiunea gleznei prin care trec aceste ramuri se numește tunel tarsian și este format din calcaneu, un alt os al piciorului numit talus și o bandă fibroasă de țesut. Deteriorarea ramurilor acestor nervi - adesea cauzată de compresie și prindere în acest tunel sau de întinderea nervilor din prăbușirea arcului piciorului („picior plat”) - poate provoca amorțeală, durere sau furnicături în călcâie.

5. Tulburări ale tamponului călcâiului

Pernele de călcâi, o structură de absorbție a șocurilor sub calcaneu, sunt compuse din grăsime și țesut fibros. O așa-numită „vânătăie de piatră” poate apărea atunci când pășiți sau aterizați cu forță pe un obiect dur, rezultând o vânătaie dureroasă a tamponului călcâiului. Presiunea excesivă asupra tamponului din cauza obezității poate duce, de asemenea, la durere la nivelul călcâiului. 

6. Fracturi de stres

Fracturile de stres ale calcaneului pot provoca dureri de călcâie și sunt cele mai frecvente la cei care aleargă sau fac sărituri. Fracturile de stres pot apărea și la persoanele cu densitate osoasă scăzută (osteopenie sau osteoporoză) care prezintă un risc crescut de fracturi în general. 

7. Infecție

Infecția osoasă (osteomielita) poate apărea în calcaneu și este o cauză rară a durerii de călcâi. Este mai frecvent la persoanele cu diabet zaharat sau boli vasculare periferice. Pacienții pot avea o rană deschisă sau o rană pe picior, pe lângă roșeață, umflături și, ocazional, simptome sistemice de infecție, cum ar fi febra. 

8. Boli sistemice

O varietate de boli sistemice diferite pot fi surse de durere a călcâiului. Dintre acestea: artrita reumatoidă și gută în călcâiul picioarelor. Osteoartrita, cea mai frecventă formă de artrită, cauzează rareori dureri de călcâie; este mai probabil să provoace dureri la picior sau la mijloc.

Artrita reumatoidă poate provoca dureri debilitante și, în cele din urmă, deformări structurale ale piciorului. Mai mult de 90% dintre persoanele cu RA vor avea simptome la nivelul piciorului pe parcursul bolii.

Guta este o boală caracterizată prin acumularea de cristale de acid uric în articulații care provoacă dureri intense și umflături. În timp ce degetul mare este articulația cel mai adesea afectată de gută - guta în tocurile picioarelor este, de asemenea, destul de frecventă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel