Gravidă fumătoare, copil cu pubertate precoce

Dana Lascu |
Data publicării:

Dacă mama fumează cât este gravidă, există riscul ca odraslele ei să intre în pubertate mai devreme, ceea ce este foarte periculos pentru sănătatea sa când va ajunge la vârstă adultă, putând duce la obezitate, diabet, boli cardiovasculare și anumite forme de cancer, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aarhus

Dacă mama fumează cât timp este gravidă, există riscul ca odraslele ei să intre în pubertate mai devreme. Dacă este dificil să renunți la fumat în timpul sarcinii, atunci acesta poate fi un alt motiv bun pentru a te opri. Conexiunea a fost demonstrată de un studiu de mare anvergură realizat de cercetători de la de la Departamentul de Sănătate Publică al Universității Aarhus, care tocmai a fost publicat în revista internațională American Journal of Epidemiology.

Am descoperit că odraslele mamei care au fumat mai mult de zece țigări pe zi în timpul sarcinii au intrat în pubertate în medie cu trei până la șase luni mai devreme decât copiii celor nefumătoare", spune dr. Nis Brix, unul dintre autorii studiul și doctorand la sus-numita Universitate.

Studiul este unul dintre cele mai mari legate pubertate din întreaga lume, iar rezultatele sale se bazează pe datele colectate în timpul cercetării „Sănătate mai bună pentru generații" de la Institutul Statens Serum din Danemarca.

Poate duce mai târziu la boli

Un total de 15.819 de femei însărcinate și copiii lor au participat la studiu. În timpul sarcinii, femeile au fost întrebate despre obiceiurile lor de fumat. Apoi, copiii au fost urmăriți de-a lungul anilor și au completat 83.810 chestionare despre dezvoltarea lor pubertală de la vârsta de unsprezece ani și apoi la fiecare șase luni după aceea.

Cercetătorii consideră că pubertatea timpurie este îngrijorătoare.

Pubertatea precoce poate fi asociată cu un risc crescut de apariție a unui număr de boli la adult, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer", spune dr. Nis Brix, într-un material dat publictății e Universitatea Aarhus și preluat de sciencedaily.com. Împreună cu colegii săi, el lucrează la identificarea cauzelor pubertății pentru a putea preveni apariția ei precoce.

Se știe că fumatul este, printre altele, asociat cu un risc crescut de greutate scăzută la naștere, naștere prematură și mortalitate crescută. Astfel, există o gamă largă de alte motive pentru a renunța la fumat înainte de sarcină. Sperăm că rezultatele noastre pot fi folosite ca un alt factor motivant pentru a opri fumatul în rândul femeilor care intenționează să rămână gravide", a explicat Nis Brix.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel