Gura uscată, poarta de intrare a microbilor în organism. EXCLUSIV

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Zahărul în exces usucă gura
Zahărul în exces usucă gura

Care sunt cauzele scăderii cantității de salivă, afecțiune care usucă gura, făcând-o o poartă pentru microbii care intră în organism, explică, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, dr. Ion Melnic, stomatolog și specialist în chirurgie dento-alveolară.

Saliva are un rol important în menținerea sănătății organismului și, implicit, a celei dentare. „Nu numai că îndepărtează resturile alimentare din cavitatea bucală, principala cauză a apariției cariilor, dar asigură și controlul pH-ului, a lubrifierii cavității bucale, precum și a remineralizării și menținerii integrității mucoasei orale. De aceea, secreția deficitară de salivă poate duce la dezechilibre semnificative, sănătatea dentară fiind afectată cel mai grav”, arată dr. Ion Melnic, stomatolog și specialist în chirurgie dento-alveolară.

Plecând de la motivele din cauza cărora pacientul are gura uscată, stomatologul explică ce se poate face pentru a asigura buna funcționare a glandelor salivare.

Gura uscată? Cauze și tratament

Care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției gurii uscate și ce se poate face în fiecare caz în parte?

Medicamentele:

Anumite tratamente pot inhiba procesul de secreție a salivei, printre care analgezicele, diureticele, medicamentele prescrise pacienților hipertensivi ori cele pe care le iau cei care suferă de depresie. De aceea, medicul stomatolog le recomandă pacienților sub tratament să se hidrateze corect:

„Dacă pacientul observă că odată cu începerea tratamentului are gura din ce în ce mai uscată este bine să bea multă apă, să evite băuturile cu zahăr adăugat și pe cele cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru sau verde, energizantele„, recomandă dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară.

Tratamentele oncologice

Radioterapia și chimioterapia pot avea ca efect advers secreția salivei vâscoase, de unde și apariția senzației de gură uscată. În acest caz, medicul stomatolog insistă că modificarea dietei este importantă și din punctul de vedere al sănătății bucale. Evitarea alimentelor condimentate sau sărate, a lichidelor care deshidratează și consumul ridicat de apă ar trebui să fie primele schimbări pe care le face pacientul în dieta sa zilnică.

„Cauzele încetinirii procesului de secreție salivară sunt cât se poate de numeroase. De aceea, le recomand pacienților mei să fie atenți la cum reacționează organismul atunci când trec prin perioade de schimbare”.

Simptomele pierderii salivei

Simptomele gurii uscate includ: disconfort la nivelul gurii, sete frecventă, crăparea buzelor, limba înroşită şi uscată, imposibilitatea de a discerne gusturile alimentelor sau chiar și respirația urât mirositoare.

„Dacă observă că apar cel puțin două dintre aceste simptome, pacientul trebuie să se prezinte la medicul specialist, să poată depista eventualele probleme în stadii incipiente, când încă mai pot fi tratate”, adaugă dr. Ion Melnic.

Factori care diminuează secreția salivară

Stresul, emoțiile puternice sau programele încărcate sunt alți posibili factori ce pot diminua secreția de salivă. În aceste cazuri, medicul specialist recomandă pe de o parte gestionarea emoțiilor puternice, astfel încât să nu afecteze organismul și în alte moduri, precum și adaptarea aportului de alimente și băuturi excitante.

Simptom pentru alte boli

„Gura uscată este poarta intrării microbilor în organism deoarece unul dintre cele mai importante roluri ale salivei constă în filtrarea substanțelor ingerate. În plus, în unele cazuri, gura uscată poate semnala apariția unor probleme de sănătate specifice, cum ar fi diabetul. De aceea, este important pe de o parte ca pacientul să monitorizeze cu atenție schimbările ce apar în situații speciale (în timpul tratamentelor sau în perioade aglomerate) și, pe de altă parte, să meargă la medicul specialist încă de la primele modificări pe care le observă la organismul său”, conchide dr. Ion Melnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel