Hemoglobina: cum îi poți crește nivelul acasă, fără medicamente

Angela Sabău |
Data publicării:
Sânge
Sânge

Iată cum vă puteți crește în mod natural nivelul hemoglobinei, acasă, fără medicamente.

Deficiența diferitelor elemente tinde să aibă un impact semnificativ asupra sănătății umane. Valorile scăzute ale hemoglobinei sunt o problemă comună cu care se confruntă milioane de oameni de pe tot globul și cei mai mulți dintre ei nici măcar nu sunt conștienți de aceasta. Așadar, Tanvee Tutlani, nutriționist și dietetician, își oferă cunoștințele despre acest subiect.

Hemoglobina este o proteină bogată în fier care se găsește în celulele roșii din sânge, responsabilă pentru transportul oxigenului în organism și pentru menținerea funcționării metabolice optime.

Nivelurile extrem de scăzute de hemoglobină pot duce la o afecțiune cunoscută sub numele de anemie, care este cauzată de deficiența de fier din organism. În cele mai multe cazuri, nivelurile scăzute ale hemoglobinei pot fi tratate prin simple modificări ale stilului de viață. Iată câteva modalități prin care puteți crește nivelul hemoglobinei din organism în mod natural acasă.

Aveții grijă la dietă

Persoanele cu deficit de hemoglobină ar trebui să consume alimente bogate în fier, vitamina C și acid folic. Fierul este un mineral important pentru producerea hemoglobinei în organism. Unele dintre alimentele bogate în fier includ legume cu frunze verzi, roșii, ou întreg, pui, fructe de mare, curmale, migdale, fasole, cereale integrale, iaurt și semințe. Nivelurile adecvate de vitamina C asigură absorbția optimă a fierului în organism. Portocalele, lămâia, broccoli, grepfrutul, roșiile, papaya și fructele colorate sunt foarte bogate în vitamina C.

Acidul folic, un complex de vitamine B, este necesar pentru sinteza hemului, porțiunea pigmentată a hemoglobinei.

Deficiența de acid folic afectează maturarea globulelor roșii tinere și are ca rezultat un nivel scăzut al hemoglobinei. Astfel, ai grijă să încorporezi alimente încărcate cu acid folic precum spanacul, orezul, alunele, fasolea, avocado, salata verde etc.

Consumați ceaiuri din plante bogate în fier

Unele ceaiuri din plante constau din ingrediente puternice care sunt o sursă bogată de fier non-hem, un tip găsit în plante. Păpădia, urzicile, frunza roșie de zmeură și docul galben sunt bigate în fier și alți nutrienți precum vitamina A, C, K, calciu și potasiu. Un aport zilnic suficient de aceste ceaiuri din plante nu numai că ar ajuta la calmarea nervilor, ci și la stimularea producției de globule roșii, ceea ce duce la o sănătate bună.

Efectuați exerciții intense alternative (HIIT)

Angajarea în exerciții de mare intensitate (HIIT – high-intensity interval training) nu numai că vă face corpul tonifiat, ci și îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce permite o mai bună absorbție a nutrienților și o funcționare optimă a corpului. Persoanele cu niveluri scăzute de hemoglobină trebuie să se angajeze într-o formă de activitate fizică la alegere și, astfel, să mențină un sistem imunitar sănătos.

Beți apă în vase de cupru

Apa de băut stocată în vase de cupru pentru perioade prelungite restabilește organismul cu nutrienți esențiali și crește nivelul de fier. Este una dintre practicile antice ayurvede cunoscute ca având multe efecte pozitive asupra sănătății noastre generale, de la stimularea sănătății digestive până la stimularea metabolismului. Păstrați apă într-o sticlă sau ulcior de cupru peste noapte și consumați-o la prima oră dimineața pentru rezultate excelente.

Evitați alimentele care blochează fierul

Unele tipuri de alimente pot scădea sau chiar bloca absorbția fierului. Evitați să consumați prea multe lactate precum laptele și brânză, să beți prea multă cofeină sub formă de ceai, sifon, cafea sau alcool și reduceți la minimum consumul de produse pe bază de gluten pentru a menține un nivel adecvat de hemoglobină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel