Hepatită C, testarea HVC la pachet cu HIV scade gradul de acceptare

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Hepatita
Hepatita

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit un obiectiv global extrem de ambițios: până în 2030 să elimine infecția cu virus hepatitc C (HVC), considerată o amenințare majoră la adresa sănătății publice. Pentru a atinge acest obiectv este necesară o creștere a acceptării efectuării testelor pentru virusul hepatitei C (HVC).

Cercetătorii de la Institutul Universitar de Sănătate Globală și Infecții din Anglia, condus de profesorul Anna Geretti, au efectuat o testare pilot (POCT) într-un punct de îngrijire dintr-un departament de urgență pentru infecția cu VHC și a evaluat cum este primit și acceptat acest test, mai ales dacă este oferit la ,,pachet" cu testul pentru HIVTestarea pilot s-a făcut în apropierea punctului de îngrijire sau chiar acolo la momentul și locul îngrijirii pacientului. Toți adulții care au venit la departamentul de urgență cu leziuni minore au fost invitați mai întâi să completeze un chestionar anonim, apoi să efectueze un test de sânge care ar detecta fie VHC, fie VHC și HIV.

Reducerea gradului de acceptare

Cercetătorii au descoperit că oferirea testului HVC asociat cu un test HIV a redus în mod semnificativ gradul de acceptare din partea pacienților. Prevalența HVC a fost de 1/324 și niciun participant nu a fost testat pozitiv pentru HIV. Pe baza codurilor poștale obținute din chestionarele prezentate, s-a aflat că 56,2% dintre participanți trăiau în cartierele cele mai defavorizate din Anglia.

,,Studiul nostru a constatat că acceptarea testării HVC prin POCT a fost moderată, iar oferta de screening asociată cu HIV părea să aibă un impact negativ asupra acceptabilității la această populație cu prevalență scăzută. Studiul indică faptul că temerile persistente legate de infecția cu HIV pot influența comportamentul de testare. Constatările noastre au implicații pentru proiectarea programelor de screening pentru HVC în viitor. Trebuie să înțelegem cum să depășim bariera aparentă", a declarat profesorul Geretti, potrivit Medicalxpress.com.

Noua cercetare publicată deja în revista Nature.com arată că temerile persistente legate de infecția cu HIV pot influența gradul de acceptare a testării pentru virusul hepatitei C.
Dacă este lăsat netratat, acest virus poate provoca leziuni grave și potențial periculoase pentru ficat, în ciuda faptului că în zilele noastre, cu ajutorul tratamentelor moderne este posibilă vindecarea infecției. Se estimează că 1% din populația lumii este infectată cronic cu virusul hepatitei C. În Marea Britanie, aproximativ 214.000 de persoane trăiesc cu infecție cronică cu HVC.În România, nu există un registru al pacienților cu hepatită C, dar estimările oficiale arată că am avea peste 660.000 de persoane infectate. Dignosticate sunt, însă, doar aproximativ 10%, ceea ce denotă necesitatea unor activități de screening al populației pentru depistarea virusului.

În România, nu există un registru al pacienților cu hepatită C, dar estimările oficiale arată că am avea peste 660.000 de persoane infectate. Dignosticate sunt, însă, doar aproximativ 10%, ceea ce denotă necesitatea unor activități de screening al populației pentru depistarea virusului. 

În România, nu există un registru al pacienților cu hepatită C, dar estimările oficiale arată că am avea peste 660.000 de persoane infectate. Dignosticate sunt, însă, doar aproximativ 10%, ceea ce denotă necesitatea unor activități de screening al populației pentru depistarea virusului.

Puteți citi studiul integral aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel