Hipotensiunea arterială: cum o recunoști și de ce apare

Angela Sabău |
Data publicării:
Tensiune
Tensiune

Deși, în general, riscul mare este de a face hipertensiune arterială, există o categorie de persoane cărora le scade tensiunea prea mult. Iată ce spun experții despre asta.

Tensiunea arterială este de obicei unul dintre primele lucruri care se măsoară atunci când mergeți la medicul de familie. Nu numai tensiunea arterială crescută, ci și tensiunea arterială scăzută (hipotensiune arterială) pot duce la probleme de sănătate. Iată cum recunoașteți tensiunea arterială scăzută și care pot fi cauzele.

În primul rând este important să știm cum arată o tensiune arterială normală. Tensiunea arterială depinde, printre altele, de sex și vârstă. În general, pentru o tensiune arterială normală, presiunea diastolică nu depășește 95 mmHg, iar presiunea sistolică nu depășește 140 mmHg. Dacă, totuși, atât presiunea diastolică, cât și cea sistolică sunt mult mai mici, atunci tensiunea arterială ar putea fi prea mică. O tensiune arterială mai mică de 90 milimetri de mercur (mm Hg) pentru numărul maxim (sistolic) sau 60 mm Hg pentru numărul inferior (diastolic) este considerată, în general, tensiune arterială scăzută, potrivit mayoclinic.com.

Simptomele tensiunii arteriale scăzute

Dacă nu aveți deloc simptome, tensiunea arterială este probabil normală. Chiar dacă valorile dvs. sunt foarte scăzute, acest lucru nu înseamnă neapărat că aveți motive de îngrijorare. Dar, dacă recunoașteți vreunul dintre următoarele simptome, înseamnă că tensiunea arterială poate fi prea mică.

Amețeală

Greaţă

Leșin

Care pot fi cauzele

În majoritatea cazurilor, tensiunea arterială scăzută este incomodă, dar nu este un semn al unei boli de bază. Femeile pot suferi de tensiune arterială scăzută din cauza sângerărilor menstruale abundente sau în timpul sarcinii. În plus, anumite medicamente pot reduce tensiunea arterială (ca efect secundar). Dacă ați avut greață și ați vărsat, este posibil ca tensiunea arterială să fi scăzut. În cele din urmă, o tensiune arterială scăzută poate indica pierderea de sânge (internă), infecții, anemie sau aritmie. Dacă aveți simptome, vă rugăm să vizitați medicul de familie pentru a afla care este cauza principală.

Tratament și sfaturi

Tratamentul tensiunii arteriale scăzute depinde în întregime de care este cauza sa. Uneori cauza nu poate fi fondată, ceea ce face imposibilă tratamentul. Dacă tensiunea arterială este prea mică, există câteva lucruri de luat în considerare. De exemplu, ridicați-vă întotdeauna foarte încet după ce ați stat culcat sau așezat mult timp, pentru a preveni amețeala și vederea încețoșată. De asemenea, este foarte important ca persoanele cu tensiune arterială scăzută să bea suficientă apă, mai ales după efort sau când e foarte cald. Dacă faceți saună sau o baie fierbinte, fiți foarte atenți când vă ridicați.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel