HIV/SIDA: Ministerul Sănătății cere bani nerambursabili de la Fondul Social European

Dana Lascu / 18 oct 2018 / 16:11

HIV/SIDA: În condițiile în care deja au apărut spitale unde sunt probleme cu tratamentul pentru pacienții cu HIV/SIDA, Ministerul Sănătății ca transmis, în sistemul informatic MySMIS, o cererea de finanțare „Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA”. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de aproximativ 227 milioane euro, iar în principal el vizează „solicitarea de rambursare a sumelor plătite de Ministerul Sănătății prin Programul național de prevenire”. 

Ministerul Sănătății a transmis astăzi, 18 octombrie, în sistemul informatic MySMIS cererea de finanțare nerambursabilă de la Fondul Social European pentru proiectul „Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA". Valoarea totală eligibilă a proiectului este de aproximativ 227 milioane euro.

El vizează, în principal, solicitarea de rambursare a sumelor plătite de Ministerul Sănătății prin Programul național de prevenire, supraveghere şi control al bolnavilor cu infecție HIV/SIDA, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2018, destinate acoperirii tratamentului pentru bolnavii cu infecție HIV SIDA, a anunțat Ministerul Sănătății.

Această finanțare va aduce o contribuție majora la degrevarea bugetului de stat. Continuăm astfel seria de proiecte depuse de Ministerul Sănătății prin care sistemul de sănătate va beneficia de fonduri nerambursabile. Luna trecută, în Cadrul Programului Operațional Regional, s-au depus proiecte în valoare de aproximativ 261 milioane euro pentru dotarea cu echipamente medicale a unităților sanitare din România. Vom folosi toate oportunitățile financiare oferite de Comisia Europeană care pot determina imbunătățiri ale sistemului de sănătate", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Cum e finanțat programul HIV/SIDA în România

Din 2001, România a aprobat accesul universal la terapia antiretrovirală (ARV): în principal, accesul a fost asigurat cu prioritate pentru toți copiii infectați HIV, în timp ce pentru adulți accesul la terapie s-a făcut conform ghidurilor naționale și internaționale de la momentul respectiv.

În prezent, finanțarea managementului pacientului infectat HIV este asigurată astfel:

- Prin bugetul Ministerului Sănătății, pentru terapia antiretrovirală, precum și pentru testări HIV la gravide și la principalele categorii de persoane cu comportament la risc pentru infecția HIV;

- Prin bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, pentru analize și terapia curativă a persoanelor internate cu diverse boli infecțioase, precum și pentru monitorizarea viro-imunologică a acestora, prin secțiile la zi.

Dacă în perioada 2007 – 2010, bugetul anual alocat la nivel național pentru tratament ARV a fost de circa 32 milioane de euro, în anul 2016, în condițiile creșterii cu 47% a numărului de pacienți, costurile anuale aferente tratamentului ARV s-au dublat, ajungând la aproximativ 60 milioane de euro., arată reprezentanții Ministerului Sănătății.

În condițiile menținerii incidenței HIV/ SIDA la nivelul mediei ultimilor 10 ani (714 cazuri noi anual), se estimează că doar costurile necesare acoperirii tratamentului ARV şi monitorizării pentru persoanele nou diagnosticate vor implica o creștere anuală a bugetului cu circa 4,6 milioane de Euro.

Este cea mai mare valoare a unei propuneri de proiect din România prin care se solicită finanțare din Fondul Social European, care va fi asigurată din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy