HOTĂRÂRE COVID: România închide granițele pentru cei care vin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe. DOCUMENT

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus. Foto: Pixabay
Coronavirus. Foto: Pixabay

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 107 care interzice, printre altele, intrarea peteritoriul României a persoanelor care vin din care vin Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, țări unde s-a răspândit noua variantă de COVID numită Omicron. 

Modificările aduse prin Hotărârea nr 107, aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2021, vin după ce atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au declarat noua variantă de COVID-19, descoperită în Africa de Sud, ca fiind „îngrijorătoare” sau cu risc „ridicat spre foarte ridicat”. 

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Hong Kong și în Belgia, dar și în Germania, care are deja un caz, și posibil și în Cehia unde este un caz suspect, acestea trei din urmă fiind țări membre ale UE. Iar SUA și Canada și-au închis și ele granițele pentru călături care vin din mai multe țări din Africa australă. 

Țările pentru care granițele sunt închise

Măsurile luate la București de CNSU sunt: 

1) actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic COVID ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie; 

2) modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:

a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;
b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare. 

3) De asemenea, noua Hotărâre a CNSU interzicere accesul pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Hotărârea 107, integral, AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel