Ți se aburesc ochelarii când porți mască? Lucrul banal pe care-l fac chirurgii ca să nu pățească așa ceva când operează

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Celor care au toată ziua ochelarii pe nas, masca obligatorie (din cauza noului coronavirus) le poate da mari bătăi de cap. Inevitabil, când expiri, ochelarii se aburesc. Iată ce poți face ca să eviți problema:

Aburitul ochelarilor e o probleme enervantă: imediat ce îți pui masca și expiri, vezi ca prin ceață.

Dar sunt două lucruri simple pe care le poți face ca să nu ai această problemă, spun experții de la jurnalul medical Annals al Royal College of Surgeons of England. Și dacă trucul lor funcționează în sala de operație, ar trebui să te ajute și pe tine.

În primul rând, masca trebuie să fie perfect adaptată pe față. Adică, cu ajutorul acelei benzi metalice, trebuie pliată după forma nasului (chiar sus de tot, la baza lui) și a obrajilor, fără a lăsa loc să iasă aerul prin partea de sus (a măștii).

Apoi, curățați bine ochelarii. Mai exact, procedați așa:

Vă spălați bine de tot pe mâini, cu apă și săpun (20-30 de secunde). Apoi vă udați ochelarii și apoi spălați bine (temeinic) cu săpun lentilele acestora.

Logica lor e următoarea: atunco când expirăm, particule mici de apă se depun pe suprafața ochelarilor. Dar, „spălarea ochelarilor cu apă și săpun lasă în urmă o peliculă surfactantă subțire care reduce această tensiune de suprafață și face ca moleculele de apă să se răspândească uniform într-un strat transparent. Acest „efect de agent tensioactiv" este utilizat pe scară largă pentru a preveni aburirea suprafețelor în multe situații de zi cu zi”, notează experții în materialul citat (link material).

Apoi, clătiți ochlelarii cu apă călduță, ca să nu rămână săpun pe ei și să vă intre în ochi. Fie îi lăsați să se usuce de la sine, fie îi uscați cu o cârpă moale (sau acea lavetă specială pentru ochelari) și îi așezați pe nas puțin mai jos decât marginea superioară a măștii, astfel încât aerul expirat să nu bată direct în ei.

Pe de altă parte, însă, există și soluții care împiedică aburirea ochelarilor, precum cele folosite de scufundători sau de schiori.

Care sunt materialele cele mai bune din care să-ți faci o mască eficientă pentru față, potrivit microbiologilor, află AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel