Țigările electronice, declarate oficial „dăunătoare” de către OMS

Angela Sabău |
Data publicării:
Vaping
Vaping

Țigările electronice sunt declarate oficial „dăunătoare”, cel puțin asta arată un raport al OMS, publicat azi.

Țigările electronice sunt dăunătoare atât utilizatorilor, cât și celor care sunt expuși la fum, informează Organizația Mondială a Sănătății într-un raport care avertizează că pot afecta femeile însărcinate, precum și fătul sau creierul adolescenților, scrie medicalxpress.com.

Așa-numitele sisteme electronice de livrare a nicotinei, sau ENDS, au fost promovate de către producători, precum și de unele guverne, ca o alternativă mai sigură la fumat și ca o cale de a renunța la obiceiul de a fuma.

Dar, într-o serie de întrebări și răspunsuri cu privire la astfel de țigări electronice, agenția de sănătate a ONU a spus că nu există suficiente dovezi care să spună că ajută fumătorii să renunțe, dar că există dovezi clare că sunt periculoase.

„Nu există nicio îndoială că acestea sunt dăunătoare sănătății și nu sunt sigure”, a spus OMS într-un singur răspuns, subliniind că „este prea devreme pentru a oferi un răspuns clar asupra impactului pe termen lung al utilizării lor sau al expunerii lor .“

Dispozitivele cu baterie care permit utilizatorilor să inhaleze lichide cu nicotină și să expire vaporii "sunt deosebit de riscante atunci când sunt utilizate de adolescenți", a spus OMS, întărind avertizările inițiale pe care le-a făcut în 2019.

"Nicotina dă dependență si creierul tinerilor se dezvolta până la mijlocul vârstei cuprinse între 20 și 30 de ani", a spus intr-un document publicat marți, subliniind că "expunerea la nicotină poate avea efecte de durată, dăunătoare".

Acest lucru este îngrijorător, pe fondul popularității crescânde a țigărilor electronice, în rândul tinerilor din multe țări.

În același timp, există puține indicații că folosirea țigărilor electronice nu ține adolescenții departe de produse mai nocive, OMS arătând că cei care utilizează ENDS au mai multe șanse să fumeze țigările convenționale.

De asemenea, a mai spus că „pentru femeile însărcinate, ENDS prezintă riscuri semnificative, deoarece acestea pot dăuna fătului în creștere”.

OMS a avertizat că vaping-ul crește riscul de boli de inimă și tulburări pulmonare.

Statele Unite au cunoscut în special o criză majoră de sănătate legată de vaping: o epidemie de boală pulmonară acută care a ucis mai mult de 50 de persoane și a îmbolnăvit mai mult de 2.500 în Statele Unite.

Ulterior, boala a fost legată de o substanță numită acetat de vitamina E, care este utilizată ca agent de îngroșare pentru produsele vaporoase care conțin principala substanță psihoactivă a canabisului - THC - care sunt adesea vândute pe piața neagră.

Cel puțin alte cinci țări au inițiat investigații pentru identificarea cazurilor de leziuni pulmonare legate de consumul de țigară electronică, a spus OMS.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel