Țigările electronice, periculoase sau nu. Ce spun cercetătorii

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Țigările electronice, interzise în San Francisco
Țigările electronice, interzise în San Francisco

Țigările electronice au devenit extrem de populare. Specialiștii avertizează însă că există riscuri încă necunoscute, iar multe dintre produse sunt contaminate cu ciuperci și bacterii.

Speialiștii spun că ar fi bine să vă întrebați ce mai inhalați odată cu vaporii din țigara electronică, atunci când vapați. Noi cercetări avertizează că multe țigări electronice par a fi contaminate cu ciuperci și bacterii. Constatarea provine după o analiză atentă a conținutului a 75 de produse de vaping populare, potrivit webmd.com.

Aproximativ jumătate din e-țigaretele examinate au fost de tip cartuș de unică folosință, în timp ce cealaltă jumătate erau produse reutilizabile. Ambele au conținut lichid dulce cu nicotină, împreună cu alte substanțe chimice. Odată ce un utilizator ia un puf, un dispozitiv de încălzire cu acumulator vaporizează lichidul, transformându-l în vapori inhalabili.

Nu doar nicotina se inhalează

Dar nicotina nu a fost tot ce s-a gasit în vaporii unor produse. Autorul studiului, Dr. David Christiani, a declarat că 23% dintre produsele pe care le-au examinat conțineau toxine bacteriene, în timp ce 81% dntre cele testate au fost pozitive la o substanță numită glucan, care se găsește pe structurile celulare ale celor mai multe ciuperci.

"Contaminarea a avut loc în lichidul electronic al țigaretei și în cartușe", a spus Christiani, deși cartușele electronice conțin de peste trei ori mai mult glucan decât e-țigaretele lichide reîncărcabile.

Christiani, director al programului de medicină și de medicină de mediu și epidemiologie de la Harvard's T.H. Școala Chan de Sănătate Publică, a caracterizat rezultatele ca fiind "surprinzătoare". Dar, când a fost întrebat dacă contaminanții identificați reprezintă, de fapt, un pericol pentru vapori, el a sugerat că acest lucru încă nu a fost dezbătut.

„Este posibi să fi toxice", a spus Christiani. „Aceasta înseamnă că, în timp, expunerea la cantități mari de astfel de contaminanți poate determina apariția unor boli progresive de plămâni, precum emfizem, astm sau bronșită cronică.

Nivelurile contaminanților, mai mici decât în mediile toxice

Dar, ca o chestiune practică, Christiani a observat că nivelurile de contaminanți pe care echipa sa le-a găsit în e-țigarete a fost de fapt mult mai scăzut decât nivelurile care s-au dovedit a provoca boli de plămâni în mediile de lucru unde abundă substanțele chimice. „Astfel de contaminanți se găsesc și în țigările standard, unde nivelurile sunt, de asemenea, în general mai mari decât cele măsurate aici", a adăugat el.

Concluzia: "În prezent, nu avem dovezi științifice că nivelurile pe care le vedem în aceste produse electronice de țigări ridică probleme de sănătate", a concluzionat Christiani.

Riscuri necunoscute încă

Totuși, el a avertizat că "nu știm care este riscul pentru utilizarea pe termen lung, cu creșterea dozei cumulative și cu interacțiunea dintre acești contaminanți și alți agenți potențial toxici pe care noi și alții le-am găsit în produsele electronice de țigară, cum ar fi aromatizanții sau solvenți industriali. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel