Îmbrățișările scad riscul de infecție și boli de stres: "Contactul cald", beneficii pentru sănătate

Monika Baciu |
Data publicării:
Imbratisarile – FOTO: Pexels@Andrea_Piacquadio
Imbratisarile – FOTO: Pexels@Andrea_Piacquadio

Îmbrățișările aduc mai multe beneficii femeilor decât bărbaților, potrivit cercetătorilor. 

Îmbrățișările pare că sunt mai benefice pentru femei decât pentru bărbați. Studiile realizate de cercetători arată că îmbrățișările cresc nivelurile de oxitocină, un hormon eliberat în timpul nașterii și alăptării. Atât femeile, cât și bărbații prezintă niveluri ridicate ale acestui hormon în timpul unei îmbrățișări. Însă eliberarea de oxitocină are un efect mai puternic asupra inimii femeilor.

Țin bolile la distanță

Potrivit cercetărilor de la Universitatea Carnegie Mellon, îmbrățișările protejează persoanele stresate de îmbolnăvire.

Studiile au fost realizate pe 404 adulți sănătoși. Cercetătorii i-au chestionat pe participanți despre numărul de îmbrățișări primate în decursul a două săptămâni. Apoi, participanții au fost expuși în mod intenționat la un virus răceală obișnuită.

Rezultatele au arătat că, cu cât o persoană primește mai multe îmbrățișări, cu atât este mai mic riscul de infecție și boală cauzată de stres.

"Acest lucru sugerează că îmbrățișarea de către o persoană de încredere poate acționa ca un mijloc eficient de transmitere a sprijinului și că creșterea frecvenței îmbrățișărilor ar putea fi un mijloc eficient de reducere a efectelor vătămătoare ale stresului", a spus Sheldon Cohen, unul dintre autorii studiului.

Vezi și: Dr. Mihai Craiu, îngrijorat de o epidemie de varicelă: Hepatita misterioasă pierde din popularitate. Variola maimuței, fără motive majore de panică

Ameliorează fricile

Îmbrățișările pot, de asemenea, să scadă ritmul cardiac și să îți amelioreze fricile și anxietatea. Legătura dintre o stare emoțională pozitivă și un nivel scăzut al stresului a fost deja stabilită. Îmbrățișările personale sunt foarte puternice pentru sănătatea noastră fizică și psihică.

Studiile indică, de asemenea, că adulții sunt cei care beneficiază cel mai mult de pe urma îmbrățișărilor.

Îmbrățișarea unei persoane iubite facilitează și conexiunea cu acea persoană la un nivel mai profund. Îmbrățișările ameliorează chiar și singurătatea. Având în vedere toate descoperirile, îmbrățișările reprezintă o modalitate perfectă de a rămâne sănătos din punct de vedere fizic și mental.

Vezi și: Melanomul, întârziat cu o peptidă. Cum poate fi tratată cea mai MORTALĂ formă de cancer de piele

Scad tensiunea arterială

Un studiu a folosit "contactul cald" în care cuplurile stau aproape împreună. Li s-a spus să se țină de mână, să vorbească între ei despre o amintire fericită, apoi să se îmbrățișeze timp de 20 de secunde.

Studiul a constatat că contactul cald a crescut nivelul de oxitocină din sânge atât la bărbați, cât și la femei. Dar, numai dacă au avut parteneri de susținere. Oxitocina a fost legată de o scădere a tensiunii arteriale.

Potrivit unui studiu al Școlii de Medicină de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill a constatat că îmbrățișările încălzesc inima și o pot proteja. 

În cadrul studiului, 100 de adulți cu soți sau parteneri pe termen lung au fost rugați să se țină de mână în timp ce vizionează un videoclip plăcut de 10 minute. Apoi, li s-a cerut să se îmbrățișeze timp de 20 de secunde.

Celălalt grup de 85 de adulți s-a odihnit liniștit fără partenerii lor. Apoi, toți participanții au fost întrebați despre un eveniment recent care i-a făcut furioși sau stresați.

Rezultatele arată că tensiunea arterială și ritmul cardiac au crescut pentru cele 85 de persoane fără parteneri. Citirea lor sistolică (superioară) a sărit cu 24 de puncte, iar ritmul cardiac a crescut cu 10 bătăi pe minut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel