Impactul luminilor festive asupra omului și mediului înconjurător. Cum ne putem bucura de Crăciun și Revelion în mod responsabil. De ce LED-urile sunt cele mai potrivite

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto:freepik @natia_giorgadze
Foto:freepik @natia_giorgadze

În timp ce sărbătorile ne aduc bucurie și strălucire, luminile festive pot avea un impact semnificativ asupra mediului.

Odată cu intrarea în sezonul festiv, străzile sunt împodobite cu fascinantele șiruri de lumini, însă această frumusețe vine la un cost pentru mediul înconjurător.

Impactul luminilor de sărbători

De la strălucirea din Londra, cu cele 750,000 de becuri cu LED-uri folosite pentru decorul sărbătorilor, până la luminile aprinse în gospodăriile din întreaga lume pentru Crăciun, luminile de sărbători au un impact vizibil. NASA, prin satelitul său Suomi NPP, a observat creșterea semnificativă a iluminării Pământului, cu unele zone de până la 50% mai luminoase între Ziua Recunoștinței (în America) și Anul Nou, potrivit GlobalNews.

Cu toate că acestea sunt încântătoare, ele aduc și consecințe. Poluarea din surse de lumină, potrivit Globe At Night, este asociată cu estomparea stelelor din cer, perturbarea ecosistemelor animalelor nocturne și consumul excesiv de energie. Impactul asupra sănătății umane este, de asemenea, considerabil, de la dificultăți în somn la creșterea anxietății.

Cu toate că luminile de sărbători pot avea un impact asupra mediului, există soluții pentru a sărbători într-un mod mai sustenabil:

LED-uri vs. Becuri incandescente vs. Energie solară

În timp ce lumina festivă strălucește în orașe cu sute de mii de becuri, oficialii din diverse locuri, cum ar fi Londra, susțin că utilizarea LED-urilor reduce consumul de energie cu 75% în comparație cu becurile incandescente. Acest lucru reduce impactul asupra mediului și aduce economii semnificative la facturile de electricitate. LED-urile sunt, așadar, preferabile pentru mediul înconjurător.

În plus față de utilizarea LED-urilor, există alte metode pentru a sărbători în mod responsabil. Folosirea temporizatoarelor pentru a limita timpul de funcționare al luminilor și evitarea utilizării acestora în perioadele de consum maxim de energie pot reduce impactul negativ. Reducerea numărului de lumini folosite în decor și folosirea altor elemente decorative, cum ar fi ornamentele sau plantele artificiale, reprezintă alte opțiuni pentru a contribui la un mediu mai sustenabil.

În plus, luminile solare reprezintă o alternativă ecologică, dar eficiența lor depinde de locație. Zonele cu mai mult soare pot beneficia mai mult de această opțiune decât cele cu nori permanenți. Totuși, aceasta poate fi o soluție excelentă pentru anumite regiuni.

Sărbătorile pot fi speciale și responsabile din punct de vedere a mediului. Alegând LED-urile, limitând timpul de utilizare al luminilor și optând pentru soluții alternative, putem continua să celebrăm într-un mod care să respecte și să protejeze mediul înconjurător. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel