În cât timp se reface sângele după ce donezi și de ce să NU donezi sânge mai repede de 3 luni. Alimentul pe care să-l mănânci după ce ai donat sânge

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Donare sange - Foto: Freepik @wip-studio
Donare sange - Foto: Freepik @wip-studio

După cât timp se reface sângele după ce donezi și de ce nu trebuie să donezi sânge mai repede de 3 luni. Mulți nu țin cont de aceste detaliu. Ce trebuie să mănânci după ce ai donat sânge.

Din acest an donatorii de sânge din România vor primi tichete de masă care au o valoare de 4 ori mai mare faţă de anii trecuți.

Decizia Ministerului Sănătăţii de a încuraja oamenii să doneze începe să-şi atingă scopul, mai ales că în ultimele zile centrele de donare de sânge au fost pline.

Ei bine, încă de la începutul anului, un donator de sânge primește 7 tichete de masă în valoare totală de 280 de lei și o zi liberă de la locul de muncă.

Sigur, aceste beneficii sunt foarte bune pentru români, România fiind la coada Europei la numărul de donatori de sânge, însă, la finalul anului trecut, jurnalistul Val Vâlcu și jurnalista Carla Tănasie subliniau la DC Medical că unii oameni își pot face job din donarea de sânge, chiar cu costul sănătății. Mai exact, România nu are un registru al donatorilor de sânge, astfel încât, o persoană poate dona sânge de mai multe ori, în mai multe centre din țară, doar pentru a primi banii oferiți de Ministerul Sănătății.

Mai multe: Val Vâlcu - Carla Tănasie: Un om își face o meserie din chestia asta / Nu trebuie să vină pentru bani

Deci, donarea de sânge este un act nobil și vital pentru cei care au nevoie. Cu toate acestea, după această procedură, există câteva lucruri esențiale de știut pentru a vă asigura că vă recuperați în mod corespunzător.

Timpul de recuperare după donarea de sânge. De ce te mai țin medicii după ce donezi

Foto: Freepik @pikisuperstar

După ce ați donat sânge, este esențial să vă odihniți timp de aproximativ 15 minute.

Ehipa de la centrul de donare vă va oferi apă sau gustări pentru a preveni sau trata eventualele simptome de oboseală sau amețeală. Cu toate acestea, în câteva ore, majoritatea oamenilor se simt destul de bine pentru a reveni la activitățile lor obișnuite.

Deși organismul uman produce aproximativ 2 milioane de celule roșii pe secundă, este posibil să dureze câteva săptămâni până când organismul dvs. va înlocui cantitatea de sânge donată.

În cât timp se reface sângele după ce ai donat. De ce nu trebuie să donezi mai repede de 3 luni

Cantitatea de sânge total recoltată atunci când donezi sânge este de 450-500 ml, care se reface cantitativ (ca volum) în cateva ore, iar calitativ (componente sanguine) în 2 săptămâni.

Regula de așteptare de cel putin trei luni între donările de sânge se datorează faptului că organismul are nevoie de timp pentru a-și recăpăta cantitatea normală de celule roșii și de a-și restabili nivelul de fier după donare.

Când donați sânge, pierdeți o anumită cantitate de celule roșii din sânge, care sunt responsabile pentru transportul oxigenului în tot corpul. Deși organismul începe să producă celule roșii imediat după donare, este nevoie de timp pentru a înlocui cantitatea pierdută complet.

Donarea de sânge poate crește riscul de anemie. Anemia se dezvoltă atunci când nivelul de celule roșii din sânge este prea scăzut, ceea ce poate duce la oboseală, slăbiciune și alte simptome.

Mai mult, menținând o regulă de așteptare de trei luni, organizațiile de donare de sânge se asigură că donatorii sunt sănătoși și capabili să-și recupereze complet nivelurile de celule și nutrienți esențiali după fiecare donare. Acest lucru este crucial pentru siguranța și sănătatea donatorilor și a receptorilor de sânge.

Ce să consumați după donarea de sânge

Foto: Freepik @memory_stockphoto

Donarea de sânge poate reduce nivelurile de anumiti nutrienți în organism, cum ar fi fierul. Pentru a contracara acest lucru, este esențial să mâncați alimente bogate în fier, precum carnea roșie, spanacul și cerealele fortificate.

Vitamina C este, de asemenea, crucială pentru absorbția fierului, așa că asigurați-vă că consumați fructe citrice sau ardei grași.

Pe lângă fier, vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru crearea de noi celule roșii. Acestea pot fi găsite în produse lactate, ficat, banane și cereale fortificate. În plus, rehidratarea este vitală după donare, așa că beți cel puțin 4 pahare de lichide în primele 24 de ore.

Deoarece donarea de sânge poate reduce volumul de oxigen din sânge, este recomandat să evitați activitățile fizice intense, precum ridicarea de greutăți sau exercițiile cardio, pentru restul zilei. De asemenea, alcoolul ar trebui evitat în primele 24 de ore după donare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel