"Începe să dispară empatia. Cu ce s-a înlocuit?". Dr. Dorin Sarafoleanu: Sunt sigur că nu mă înșel în ceea ce urmează să vă spun...

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Empatie - Foto: Freepik @ap301805
Empatie - Foto: Freepik @ap301805

"Asta rezolvă problema empatiei din punctul meu de vedere. Încrederea în corpul medical crește".

Empatia în relația medic-pacient începe să dispară, în mare parte din cauza limitării timpului și a concentrării pe datele tehnice, în loc de dialogul uman.

Deși este necesară pentru bunăstarea pacientului, empatia a fost adesea înlocuită de interesele financiare în sistemele medicale private.

În schimb, spitalele moderne oferă o abordare integrată, unde pacientul beneficiază de atenție unei echipe de specialiști, crescând astfel încrederea în corpul medical.

Această organizare colectivă a echipelor medicale poate compensa lipsa empatiei individuale și asigură un tratament eficient și complet.

"Se urmărește ca lumea să fie dezbinată! Noi nu mai avem încredere unul în celălalt". Dr. Dorin Sarafoleanu, citat din Regele Mihai I: Cu fiecare generație, țara își dobândește dreptul de a exista

"Începe să dispară empatia. 

Dacă urmăriți fenomenul medical, a fost de curând o conferință națională, de cine credeți organizată? De privați! Care au început să fie preocupați de această empatie, cu toate că acolo, din punctul meu de vedere, domină primordial interesul financiar.

Bolnavul are nevoie de această empatie.

Este cam greu să ai o relație de alteritate cu bolnavul în condițiile în care timpul este foarte limitat și în condițiile în care aproape 75% din întâlnirea cu bolnavul se rezumă la datele tehnice și foarte puțin la acest dialog, această anamneză, cum îi spunem noi, care apropie bolnavul de tine și care mai îndulcește puțin din suferința lui, dacă vede că doctorul este atent și participă la cele ce acuză bolnavul.

Empatia nu înseamnă neapărat o dragoste din asta trucată sau mimată. Este o alteritate inteligentă și rațională, pentru că numai așa poți să ajungi și să conduci interogatoriul cu bolnavul, să ajungi la punctul sensibil și să poți obține datele necesare. 

Cam asta este problema în momentul de față.

Cum, cu ce s-a înlocuit?

Eu am o oarecare experiență internațională și sunt sigur că nu mă înșel în ceea ce urmează să vă spun, și anume faptul că în toate sistemele de sănătate evoluate, pacientul și din acest motiv își pune accentul pe punctul central al preocupărilor sistemului și al doctorilor trebuie să fie pacientul.

S-a înlocuit cu aceste spitale generale, translaționale le mai spunem noi, în care pacientul vine și beneficiază de absolut toate serviciile necesare.

El ajunge ca urgență sau ca bolnav cronic într-o anumită specialitate, unde se constată că mai are și o suferință cardiacă și o suferință renală, traumatologie, ș.a.m.d și atunci, în timp util, foarte important pentru evoluția bolii și mai ales în urgențe, se adună toți specialiștii care sunt în acel spital care funcționează cu toată aparatura posibilă la ora actuală, timp de 24 de ore din 24h, iar bolnavul devine pacientul echipei, nu a medicului Sarafoleanu sau Ionescu sau Popescu. 

Ceea ce rezolvă problema empatiei din punctul meu de vedere.

Când vede bolnavul în jurul lui și familia, atâția doctori adunați cu interes, cu tot ce trebuie făcut la timp, încrederea în corpul medical crește", a declarat prof. dr. Dorin Sarafoleanu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel