Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii în timul sarcinii, riscuri pentru bebeluși

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Sarcină
Sarcină



Consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii în timpul sarcinii poate crește grăsimea corporală a bebelușilor și apoate perturba microbiota intestinală, se arată într-un nou studiu condus de Dr. Raylene Reimer

 

Rezultatele acestui studiu sunt semnificative, deoarece  arată că acești îndulcitori afectează primii ani de viață critici, în special în timpul sarcinii și alăptării. 

Mulți oameni apelează la îndulcitori naturali sau așa-numiți naturali pentru a reduce caloriile și a pierde în greutate.

"Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt considerați siguri pentru consum în timpul sarcinii și alăptării, cu toate acestea, apar dovezi din studiile umane care sugerează că ar putea crește greutatea corporală și alți factori de risc cardiovascular", spune Reimer, profesor universitar din Calgary, la Facultatea de Kinesiologie, si Departamentul de Biochimie si Biologie Moleculara la Cumming School of Medicine, si membru al Institutului de Cercetare pentru Copii din Alberta.

„Chiar și stevia, care este salutată ca o alternativă naturală la aspartam și alte îndulcitori artificiali cu calorii scăzute, a arătat un impact similar asupra creșterii riscului de obezitate descendentă în viața timpurie".

Aspartamul, un îndulcitor artificial și stevia, un îndulcitor natural scăzut de calorii, extras dintr-o plantă originară din America de Sud, sunt de 200-400 de ori mai dulci decât zahărul. Stevia, câștigând popularitate, a fost folosită istoric în Paraguay și Brazilia pentru a trata diabetul și este un ingredient emergent în multe produse naturale și băuturi proteice.

Folosirea îndulcitorilor pentru pierderea în greutate

Ca răspuns la rate mai mari de obezitate, utilizarea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii a crescut, în special la femei și copii. Consumul zilnic este asociat cu creșterea în greutate a bebelușilor și menstruația timpurie la adolescentele sub 10 ani - un factor de risc cunoscut pentru boli cronice. În plus, prezența unora, dar nu a tuturor acestor îndulcitori, a fost detectată la laptele matern, prezentând un potențial mod de transmitere, potrivit studiului.

„Înțelegerea impactului ingredientelor dietetice asupra metabolismului matern și a microbiotei intestinale poate ajuta la definirea dietei materne optime, una care promovează un viitor mai sănătos atât pentru mamă cât și pentru copil", spune Reimer.

Alterarea microbiotei intestinale a bebelușilor

Înțelegerea noastră asupra modului în care îndulcitorii afectează creșterea în greutate nu este completă, dar există motive să credem că modificările microbiotei intestinale pot juca un rol esențial. În acest studiu pe animale, un transplant de fecale a fost utilizat pentru a arăta influența directă a microbiotei intestinale modificate asupra cauzării riscului crescut de obezitate. Transplantarea materiei fecale în timpul sarcinii de la femelele care au consumat îndulcitorii săraci în calorii în șoareci sterili, fără germeni, au făcut ca șoarecii să câștige mai multă greutate și să aibă un control mai slab al glicemiei. Chiar dacă descendenții nu au consumat niciodată edulcoranții înșiși, modificările la microbiota și metabolismul mamei au fost suficiente pentru a schimba microbiota în urmașii lor și pentru a declanșa obezitatea.

„O sarcină sănătoasă, inclusiv o alimentație bună, este importantă pentru un copil sănătos", spune Reimer. Cercetarile noastre vor continua sa examineze ce face o dieta optima si mai important sa caute modalitati de a corecta intreruperile la microbiota intestinala, in cazul in care acestea vor aparea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel