Infecția cu SARS-CoV-2: consecințe în urologie

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate avea o serie de consecințe din cele mai grave, deși în cele mai multe cazuri poate să nu prezinte simptome sau să prezinte forme ușoare. În formele grave ale bolii, unele consiceințe pot fi de natură urologică.

Conf. univ. dr. Ovidiu Bratu, medic primar urolog in cadrul Spitalului Militar Central din București, a explicat că infecția cu noul coronavirus are în foarte multe cazuri implicații urologice.

„Deși această boală infecțioasă afectează cu precădere aparatul respirator, există studii recent publicate , în care se menționează că este posibilă și afectarea tractului uro-genital. Acest lucru este susținut și de numărul mare de cazuri cu formă severă care dezvoltă insuficiență renală acută (până la 30% dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 dezvoltă insuficiență renală acută), rata mortalității în rândul acestor pacienți fiind extrem de mare, aceasta variind între 60% și 90%”, arată medicul.

Formele grave, efecte urologice

Potrivit lui, s-a observat că „pacienții care au dezvoltat forma severă de COVID-19 prezentau valori ale creatininei serice considerabil mai mari față de cei care nu au dezvoltat forma severă a bolii, această diferență fiind regăsită și atunci când au fost comparați pacienți cu forma ușoară de COVID-19 cu pacienți diagnosticați cu pneumonie non-COVID-19.” Acest fapt, mai spune el, reprezintă cauza interacțiunii dintre virusul SARS-CoV-2 și receptorii enzimei de conversie ai angiotensinei de tip II, precum și cu proteaza serică TMPRSS2, ceea ce permite accesul virusului la nivel celular. „Ambele enzime au fost identificate la nivelul mai multor organe și țesuturi ale aparatului urogenital (rinichi, glande suprarenale, vezică urinară, prostată, vezicule seminale, epididim, testicule - tubii seminiferi și celulele Leydig mature), astfel este posibil ca aceste organe să fie susceptibile apariției unor leziuni secundare infecției cu SARS-CoV-2”, completează medicul.

Studii histopatologice pe țesuturi renale provenite de la pacienți decedați ca urmare a bolii COVID-19, mai arată medicul, au decelat o serie de modificări degenerative, descuamări epiteliale, leziuni de tip necrotic și degenerări vacuolare la nivel tubular renal, dar nu și la nivel glomerular. „Apariția insuficienței renale acute la pacienții cu COVID-19 poate fi și rezultatul procesului septic sau a șocului septic, caracteristice fazelor severe ale bolii, care determină apariția unui fenomen hiperinflamator cunoscut ca furtuna citokinelor sau secundar acțiunii răspunsului imun la nivel renal. Preexistența insuficienței renale este un predictor pentru mortalitate în contextul infecției cu SARS-CoV-2, în special în rândul populației vârstnice care de obicei asociază multiple patologii care amplifică suplimentar riscul de mortalitate”, mai explică el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel