Inimile din România, exportate. Moldovan: Ne confruntăm cu o situația inversă în raport cu toată lumea. Sunt mai mulți donatori decât receptori. Este imposibil de explicat

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
inimile - FOTO: Freepik
inimile - FOTO: Freepik

Inimile donatorilor aflați în moarte cerebrală nu sunt transplantate în România. Acestea ajung în Europa, prin programul Eurotransplant.

Inimile pacienților aflați în moarte cerebrală salvează viețile europenilor. În România, procedura de transplant cardiac este greoaie, astfel că inimile sunt exportate în Europa, prin programul Eurotransplant. Prof. dr. Horațiu Moldovan, medic specializat în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL de ce este mai dificilă această procedură de transplant. 

”Inima este mult mai sensibilă și are un interval mult mai scurt. Ca atare, este mai greu de organizat transplantul cardiac, comparativ cu transplantul celorlalte organe. 

Inima este simbolul vieții, organul nepereche, care exclude transplantul live related.  Este strict legat de ceea ce se numește transplantul de la un donator în moarte cerebrală. În mod paradoxal, în România și neînțeles ne confruntăm cu o situația inversă în raport cu toată lumea, în care sunt mai mulți donatori decât receptori, ma refer numai la transplantul cardiac. 

Sanador

Un mod cu totul neînțeles este o altă particularitate a medicinei românești, în care spre deosebire de toată lumea, avem mai mulți donatori de cord decât receptori de cord. Asta arată că rețeaua noastră de cardiologie nu este capabilă sau nu este dispusă să pregătească pacienți în insuficiență cardiacă severă greu reversibilă pentru transplant cardiac. Astfel încât noi exportăm la Eurotransplant corduri de la pacienți aflați în moarte cerebrală. 

Nu toate inimile disponibile în România sunt transplantate în România, ci doar o parte a lor. O altă a parte a lor, prin Eurotransplant merg în Europa și sunt transplantate în centre din Europa. Este surprinzător, este aproape imposibil de explicat. 

Am reluat activitatea de transplant la Spitalul Floreasca din București, odată cu preluarea conducerii acestei clinici în urmă cu doi ani. Am realizat 7 operații de transplant cardiac, care având în vedere acest organ, nu este un număr nesemnificativ.

Ne propunem să augumentăm această activitate, să ajungem la un nivel decent. Înseamnă nivelul la care să putem să valorificăm oferta de organe din România. Să nu mai fie nevoie să livrăm inimi la Eurotransplant, ci să transplantăm noi, la nivel național, toate inimile care se oferă în România”, a explicat Prof. dr. Horațiu Moldovan, medic specializat în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL.

De ce nu se fac transplanturi de inimă în România

”Vorbim despre lipsa de receptori. Pentru a face această operație trebuie să existe candidați. Deși conduc singurul centru de transplant din jumătatea de sud a României, oferta este minimală. Foarte puțini pacienți ni se adresează. Ei nu se pot adresa direct. Trebuie pregătiți pentru această operație. Asta presupune un protocol de investigare care se realizează de colegii cardiologi. 

Nu există cereri. Căutăm receptori pentru organele pe care le avem. Este o problemă care trebuie să fie luată în seamă de Ministerul Sănătății pentru că este o anomalie. 

Pentru a organiza această activitate, trebuie să există o disponibilitate logistică, administrativă superioară”, a mai subliniat prof. dr. Horațiu Moldovan. 

Transplantul de inimă, când este necesar

Transplantul de inimă este efectuat atunci când alte tratamente pentru problemele cardiace nu au funcționat, ceea ce duce la insuficiență cardiacă. La adulți, insuficiența cardiacă poate fi cauzată de:

- O slăbire a mușchiului cardiac (cardiomiopatie)

- O boală a arterelor coronare

- O boală a valvelor inimii

- O problemă cardiacă cu care vă nașteți (defect cardiac congenital)

- Ritmuri cardiace anormale recurente periculoase (aritmii ventriculare) care nu sunt controlate de alte tratamente

- Eșecul unui transplant de inimă anterior

- La copii, insuficiența cardiacă este cel mai adesea cauzată fie de un defect cardiac congenital, fie de o cardiomiopatie.

Un alt transplant de organ poate fi efectuat în același timp cu un transplant de inimă (transplant multiorgane) la persoanele cu anumite afecțiuni în anumite centre medicale.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel