Insomnia, cele mai bune două strategii care o combat. Dovezi medicale

Dana Lascu / 06 iun 2019 / 00:35
Insomnia este o afectiune care poate avea efecte nefaste asupra organismului
Insomnia este o afectiune care poate avea efecte nefaste asupra organismului

Un nou studiu publicat în Worldviews on Nursing Based on Evidence arată că pentru a trata insomnia eficiente sunt două terapii, dar doar dacă sunt aplicate individual. Iată care sunt acestea:

Tratamente singulare (mono-terapie) sau multiple sunt recomandate în ghidurile profesionale de gestionare a insomniei cronice. Până acum, analizele sistematice nu au adus suficiente dovezi privind eficacitatea comparativă a acestor terapii și tratamente, care este necesară pentru luarea deciziilor de tratament.

Patru terapii testate: trei mono și una compusă

De aceea, cercetătorii conduși de doctorul Souraya Sidani, profesor la Școala de Asistente Medicale a Universității Ryerson, au realizat un studiu în care au comparat eficacitatea pe termen scurt a trei mono - terapii și a uneia cu mai multe componente.

Datele au fost obținute de la 517 persoane cu insomnie cronică, înscrise într-un studiu preferențial parțial randomizat. Acestora le-au fost prescrise terapiile cu o singură componentă: educația și igiena somnului (SEH), terapia de control a stimulilor (SCT) și terapia prin restricționarea somnului (SRT) sau terapia cu mai multe componente (MCT).

Rezultatele, percepția severității insomniei și parametrii de somn au fost evaluate cu măsuri stabilite la pre și post-test. Analiza măsurătorilor repetate a varianțiilor a fost utilizată pentru a compara rezultatele în cadrul grupurilor de terapie de-a lungul timpului. Relevanța clinică a efectelor terapiilor în cauză a fost evaluată prin examinarea mărimii efectului și a ratei remisiunii.

Două mono - terapii, eficiente

Studiul, publicat în Worldviews on Nursing Based on Evidence, arată că terapia de control a stimulilor (care reasocitează patul cu somnolență în loc de excitare) și terapia prin restricționarea somnului sunt eficiente și este mai bine să fie folosite individual (singulare sau mono-terapie) decât să fie folosite simultan.

Studiul a constatat, de asemenea, că o strategie axată exclusiv pe educația și igiena somnului a fost minim eficace.
„Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a examina în continuare efectele terapiilor individuale și combinate", au notat autorii.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy