Insomnie. De ce nu e bine să te uiți la ceas când nu poți dormi

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Educația despre somn poate fi utilă adolescenților   FOTO: pexels.com
Educația despre somn poate fi utilă adolescenților FOTO: pexels.com

Insomnia este una din problemele frecvente ale oamenilor de toate vârstele. Sunt câteva cauze comune care duc la asta, dar există și metode de a o preveni.

Multă lume suferă de insomnie sau se plânge de oboseală încă de dimineață. Asta este din cauza unui somn neodihnitor, întrerupt de treziri dese. Medicii au câteva recomandări pentru reducerea insomniei și a dormi bine și au fost publicate de medicinenet.com.

Nu folosiți dispozitive electronice înainte de culcare

Telefoanele inteligente, tabletele, ecranele de calculator, televizoarele și ceasurile digitale emit lumină albastră, o frecvență scurtă de lumină care poate fi dăunătoare pentru ochi și poate perturba somnul. Scădeți timpul petrecut în fața ecranului cu câteva ore înainte de culcare pentru a vă odihni mai bine noaptea. Purtarea unor ochelari de culoare portocalie care ar bloca lumina albastră poate fi, de asemenea, de ajutor. Sunt disponibile aplicații pentru calculatorul, tableta și smartphone-urile care împiedică ecranele să emită lumină albastră. Acoperiți orice afișaj care poate fi vizibil din pat, ca un ceas digital. Perdelele închise la culoare pot bloca lumina ambientală din exterior. 

Un pui de somn de 20 de minute, ideal

Ațipirea pentru câteva minute este o modalitate bună de a vă odihni puțin peste zi, dacă sunteți obosit, dar prea mult somn în timpul zieli va face greu adormitul, noaptea. Cel mai bine e ca un pui de somn să nudureze mai mult de 20 de minute. Orice minut în plus poate interfera cu odihna de noapte. Somnu scut din timpu zilei etse util pentru a spori vigilența, starea de spirit și performanța. Dormiți 20 de minute într-o cameră rece și întunecată pentru beneficii maxime.

Nu vă uitați la ceas

Unul dintre cele mai grave lucruri pe care le puteți face dacă aveți probleme de a adormi este să vă uitați la ceas. Urmărind secundele, minutele sau orele pe care le mai aveți la dispoziție pentru somn poate produce o anxietate care nu vă va ajuta să dormiți mai bine. Evitați tentația de a urmări ceasul. Rotiți ceasul astfel încât să nu puteți vedea afișajul. În schimb, faceți ceva productiv pentru a trece timpul și pentru a vă produce somnolență. Citiți o carte, ridicați-vă și faceți niște treburi ușoare în jurul casei sau beți o ceașcă de ceai sau lapte cald cu miere pentru a vă ajuta să adormiți. Orice puteți face pentru a vă distrage atenția și a trece timpul când nu puteți adormi este de ajutor. 

Așezați o pernă între genunchi

Persoanele care suferă de dureri de spate scăzute au adesea probleme de somn. Dacă sunteți afectați de dureri de spate, încercați să dormiți pe o parte pentru a reduce presiunea asupra spatelui. Așezați o pernă între genunchi, pentru a vă asigura că șoldurile sunt în aliniere pentru a reduce în încordarea spatelui. Asigurați-vă că salteaua dvs. este suficient de bună și că nu vă agravează durerile de spate. Când vă culcați sau vă dați jos din pat, împingeți ambele picioare deodată și evitați să vă aplecați din talie, pentru a vă proteja spatele. 

Folosiți o pernă adecvată

Durerea de gât este un motiv comun pentru mulți oameni care au probleme cu adormirea. Menținerea poziției adecvate vă va ajuta să aveți un somn mai bun. Asigurați-vă că gâtul se află într-o poziție "neutră". Aceasta înseamnă că nasul trebuie să se alinieze cu centrul corpului tău. Luați o pernă care are  înălțimea potrivită pentru a vă menține gâtul într-o poziție neutră. O pernă de spumă cu memorie care se mulează pe forma capului și a gâtului sunt opțiuni bune. Încercați să evitați să dormiți pe burtă. Capul este întors în lateral în această poziție și vă răsucește gâtul, ceea ce poate provoca durere și poate exercita presiune asupra nervilor.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel