Insomnie: Pastile de dormit, riscuri și reacții adverse noi și periculoase

Dana Lascu |
Data publicării:
Pastilele de dormit prescrise pentru insomnie pot da rar anumite reacții adverse periculoase
Pastilele de dormit prescrise pentru insomnie pot da rar anumite reacții adverse periculoase

Când iei pastile de dormit ca să scapi de insomnie te supui mai multor riscuri decât se credea. FDA a anunțat, ieri, că vrea avertismente mai puternice pe cutiile acestor medicamente cu prescripție despre incidente rare, dar grave.

Dacă zaceți treaz noapte de noapte, fără să puteți adormi, probabil că veți discuta cu medicul dvs despre insomnie. El sau ea v-ar putea prescrie medicamente, cum ar fi Eszopiclonă (Lunivia), zaleplon (Sonata) și zolpidem (Ambien, Ambien CR, Edluar și Zolpimist) – pastile de dormit pentru a vă ajuta să obțineți un somn bun. Dar, ca și în cazul oricărui medicament, există riscuri.

Dar, medicamentele cu prescipție pentru somn funcționează prin încetinirea activității în creier. Folosite corect, ele vă pot ajuta să dormiți. Calitatea somnului poate avea un impact pozitiv asupra sănătății fizice și mintale. Dar tratamentele poartă, de asemenea, riscul - chiar rare - de vătămări grave și chiar mortale.

FDA dorește ca pacienții și furnizorii de asistență medicală să fie pe deplin conștienți de aceste riscuri, așa că agenția solicită adăugarea unui nou avertisment pe cutiile de medicamente - la informațiile de prescriere, care să fie cel mai proeminent avertisment. În plus, FDA adaugă o contraindicație, care este cea mai puternică avertizare a agenției, declarând ca pacienții care au experimentat un episod din ceea ce este cunoscut sub numele de comportament complex de somn nu ar trebui să ia aceste pastile.

Care sunt comportamentele complexe de somn?

Comportamentele complexe de somn apar în timp ce dormiți sau nu sunteți complet treaz. Exemplele includ somnambulismul, conducerea în somn, gătitul în somn sau luarea altor medicamente. FDA a primit rapoarte despre persoanele care au luat aceste medicamente pentru insomnie și accidental au făcut supradoză, care au experimentat arsuri, care s-au împușcat sau au rătăcit pe afară pe vreme rece, printre alte incidente. De când Ambien a fost aprobat în 1992, FDA a identificat 66 de cazuri grave de comportament complex de somn după ce persoanele în cauză au luat pastilele de dorit, dintre care în 20 de cazuri acestea au condus la deces.

Având în vedere numărul mare de persoane care iau astfel de medicamente, FDA vrea ca oamenii să fie constienți de potențialele pericolele, inclusiv de riscul de deces, care pot aparea ca rezultat. Pacienții nu își pot aminti aceste comportamente atunci când se trezesc a doua zi dimineața. În plus, aceștia pot prezenta aceste tipuri de comportamente după prima doză a unuia dintre aceste medicamente sau după o utilizare continuă.

Ce trebuie să faceți

Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie pastile pentru dormit pentru a vă ajuta să scăpați de insomnie, iată câteva lucruri de reținut:

- Discutați cu el despre toate beneficiile și riscurile asociate administrării acestui medicament.

- Citiți prospectul medicamentui de îndată ce primiți prescripția completă și înainte de a începe să luați pastilele. Dacă aveți întrebări sau dacă aveți ceva ce nu înțelegeți, adresați-vă medicului dumneavoastră.

- Dacă, după ce ați luat medicamentul, aveți un comportament complex de somn în care vă angajați în activități în timp ce nu sunteți complet treaz sau faceți lucruri de care nu vă amintiți ulterior, contactați imediat medicul!

- Aceste evenimente pot apărea în prima noapte în care utilizați aceste medicamente sau după o perioadă mult mai lungă de tratament.

- Comportamentele complexe de somn pot apărea la doze mai mici, precum și la doze mari. Este important să urmați cu atenție instrucțiunile de dozare.

- Nu luați aceste medicamente în combinație cu alte medicamente pentru somn, inclusiv cu cele pe care le puteți cumpăra fără prescripție medicală.

- Nu beți alcool înainte sau în timpul administrării acestor medicamente. Împreună, acestea pot fi mai susceptibile de a provoca reacții adverse.

- S-ar putea să vă simțiți totuși somnoros în ziua după ce ați luat unul dintre aceste medicamente. Rețineți că toate medicamentele administrate pentru insomnie vă pot afecta capacitatea de conducere și activitățile care necesită vigilență în dimineața după utilizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel