Internările în spital, de Paște. Rafila: Accesul pacienților la serviciile medicale fără prezentarea rezultatului unui test COVID-19. Dacă este necesar, costul este suportat de spital

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
internarile in spital. FOTO: Captura video
internarile in spital. FOTO: Captura video

Internarea în spitale se face fără test COVID-19. În cazul în care acesta este necesar, costul va fi suportat de către unitatea spitalicească.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut câteva precizări privind perioada sărbătorilor pascale, din prisma internărilor în spital, dar și al vizitelor aparținătorilor. De asemenea, acesta a prezentat și situația cazurilor de COVID-19, care se află pe un trend descendent.

”Revin asupra subiectului legat de accesul în spitale. O să citesc prevederile. (...) E responsabilitatea directă a managerilor de spitale să vegheze la respectarea prevederilor acestui ordin al ministerului Sănătății. Vă rog să aveți grijă ca dispozițiile legale să fie respectate.

Managerii unităților sanitare au obligaţia de a dispune măsurile în vederea accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și accesul acestora la serviciile medicale fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției SARS-CoV 2

Unitățile sanitare publice pot organiza testarea pacienților, dacă ei consideră, la prezentare, că pacientul are simptomatologie, este contact direct cu cineva care este confirmat.

Pot asigura, trebuie să asigure, unitatea sanitară, în niciun caz din banii pacientului, activitatea de screening la internare.

Costurile activității sunt suportate de unitatea sanitară, din venituri proprii, iar nerespectarea de către managerii unităților sanitare se constată de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Sănătății și din cadrul DSP”, a declarat ministrul Rafila în cadrul ședinței cu reprezentații DSP-urilor județene.

În plus, ministrul Sănătății a subliniat că ”ordinul privind vizita pacienţilor în spitale este în vigoare. Și de asemenea, el trebuie să permită accesul, conform prevederilor din acest ordin, pe baza unui regulament stabilit de managerii spitalelor, care trebuie afișat la loc vizibil, astfel încât pacienții să poată fi vizitați”.

Situația COVID-19 din România

Potrivit Ministerului Sănătății, în ultima săptămână, 27 martie -2 aprilie, au fost confirmate 6.904 cazuri de infectare cu COVID-19, în scădere importantă față de săptămâna precedentă (8.082 cazuri) , în timp ce numărul deceselor din cauza COVID-19 a fost de 59, în creștere față de intervalul precedent.

 ”Această evoluție a deceselor este oarecum așteptată, pentru că ea este cumva întârziată față de evoluția numărului de cazuri, deci este posibil să ca și în această săptămână să avem un număr mai mare de decese, ulterior, pe măsură ce numărul de cazuri va scădea o să ajungem și la o scădere a numărului de decese.

Mortalitatea se menține sub 1% raportat la numărul de cazuri”, a declarat ministrul Rafila în cadrul ședinței cu reprezentanții DSP-urilor din țară.

În ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor, atât în secții, cât și în ATI ”este relativ reduc și nu pune probleme, decât eventual local, dar asta se poate rezolva prin redistribuirea pacienților.

Noi nu avem cifre care să sugereze că asistența medicală destinată acestor pacienți ar fi în vreun fel afectată”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

De la începutul pandemiei, în România au fost confirmate 3.374.825 de cazuri de infectare cu COVID-19, iar 67.917 de persoane au decedat din cauza COVID-19.

Vezi și: Expertizele medico-legale: când și cui se cer. Curcă, despre lege și experții independenți: Egalitate de "arme". Poți contrazice concluziile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel