Intoxicație Timișoara: 83 de persoane au ajuns la spital, 33 mai sunt internate

Angela Sabău |
Data publicării:
Tratament spital
Tratament spital

Numărul celor care au ajuns la spital în cazul intoxicației în urma deratizării la Timișoara a ajuns la 33, dintre care 21 sunt copii. Trei persoane au decedat, doi copii și mama unuia dintre ei.

La nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit o Comisie de analiză a evenimentelor petrecute în cazul de la Timișoara, atât din punct de vedere medical, cât și administrativ.

Având în vedere informațiile primite de la autoritățile locale din județul Timiș, cu responsabilități în sănătatea publică, în cazul pacienților care au avut de suferit ca urmare a operațiunii de dezinsecție din Timișoara, comisia a constatat că primele șase apeluri au fost înregistrate în data de 16.11, iar în următoarele două zile au mai fost câte patru apeluri (trei fiind pentr aceeași pacientă). Ambulanța a fost solicitată pentru persoane care prezentau simptomele unei tulburări digestive.

După numărul mare de apeluri, SAJ Timiș a anunțat IPJ Timiș, după care s-a constituit o echipă mixtă formată din reprezentanți ai ambelor instituții, care a constatat că a fost efectuată o operațiune de dezinsecție/deratizare de către o societate de profil.
„Repezentanții DSP Timiș prezenți la fața loculului au prelevat 6 probe de apă, 4 probe din locuințele persoanelor afectate, o probă din spații comune și o probă din fântâna publică din proximitatea blocului, în vederea determinărilor microbiologice și fizico-chimice, în laboratorul instituției. Rezultatele fizico-chimice au relevat faptul că apa este potabilă.

Verificări în teren

Ulterior, DSP Timiș a procedat la efectuarea verificărilor în teren, constatând faptul că societatea de deratizare/dezinsecție nu mai funcționa la adresa punctului de lucru declarat si nici la sediul acesteia”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Până în prezent, un număr de 83 de persoane, din care 56 de adulți și 27 de copii s-au prezentat pentru investigații la 3 unități sanitare publice din oraș, și anume Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara  și Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “ Louis Țurcanu” Timișoara.
În prezent mai sunt internate 33 de persoane, după cum urmează:
– 9 pacienți la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara;
– 3 pacienți la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara;
– 21 pacienți copii la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “ Louis Țurcanu” Timișoara.
Conform informărilor primite din partea unităților sanitare și a reprezentanților DSP Timiș, toți pacienții sunt stabili, în stare bună, o parte din ei mai prezintă simptomatologie digestivă (greață, vărsături), dar rezultatele analizelor medicale sunt îmbunătățite.
Ministerul Sănății a solicitat unităților sanitare să semnaleze dacă întâmpină greutăți în asigurarea medicamentelor sau a materialelor sanitare necesare în astfel de cazuri.

Potrivit MS, autorizarea și verificarea modului de funcționare a societăților comerciale care au obiect de activitate efectuarea operațiunilor de dezinsecție, dezinfecție, deratizare este realizată de către direcțiile sanitar veterinare și pentru siguranța alimentului din subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentului.
Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au atribuții de verificare doar din punct de vedere a respectării condițiilor igienico – sanitare de către societățile comerciale care depun la Registrul Comerțului o declarație pe propria răspundere pentru desfășurarea activităților de deratizare, dezinfecție, dezinsecție, respectiv dacă se respectă art. 83 din Ordinul Ministrului Sănătății nr.119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel