Iodura de potasiu, ÎNCEPE distribuirea. CUM și CÂND le poți lua. Rafila: Cei până în 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
iodura de potasiu - FOTO: Freepick
iodura de potasiu - FOTO: Freepick

Iodura de potasiu este distribuită populației. Ministrul Sănătății îndeamnă persoanele de până la 40 de ai să se prezinte la medicul de familie pentru a primi prescripția. Administrarea se face NUMAI în caz de expunere.

UPDATE 2: ”Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”, transmite Ministerul Sănătății.

De asemenea, se precizează că încă de la începutul conflictului din Ucraina, ”Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie.

Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”.

Mai multe informații puteți găsi AICI.

UPDATE 1:

”Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie.

Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului.Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet.

Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate.Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Alexandru Rafila, anunț despre distribuirii iodurii de potasiu

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat că sistemul de distribuire al pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcțional. 

”Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct", a afirmat Rafila, după o vizită la Spitalul de urgenţă Floreasca.

Cerere, în funcție de criza din Ucraina

Ministrul a mai subliniat că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.

"Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu", a explicat ministrul.

Vezi și: Vlad Ciurea, povestea primului pacient pe care l-a operat prin neuronavigație: Am intrat 3 centrimetri în creier, eram îngrozit. I-am zis: "Voi face tot posibilul să pleci pe picioare"

Iodura de potasiu, ce este, când și cum se administrează

Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu.

În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării. 

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră. Luaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor farmacistului.

- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
- Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
- Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect, avertizează ANM (n.r. Agenția Națională a Medicamentului)

Vezi și: Povestea Alexandrei, omul care a lăsat farmacia pentru a ajuta omenirea afectată de război, în misiunile MSF: Deschide ochii și mintea, fii mai bun chiar și când (îți) e incredibil de greu

Nu luați iodură de potasiu dacă:

1. dacă sunteţi alergic la iodura de potasiu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
2. dacă aveţi o boală autoimună care implică senzaţie de mâncărime şi băşici la nivelul pielii (dermatită herpetiformă van Dühring).
3. dacă aveţi o tiroidă hiperactivă care produce prea mulţi hormoni tiroidieni (hipertiroidie).
4. dacă aveţi o tulburare a pereţilor vaselor de sânge (vasculită hipocomplementemică). 

Atenţionări şi precauţii!

Înainte să luaţi Iodură de potasiu G.L. Pharma, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi:
• o tumoră malignă la nivelul tiroidei sau dacă medicul dumneavoastră crede că puteţi să aveţi o astfel de tumoră.
• o îngustare a căilor respiratorii (care cauzează probleme respiratorii). Utilizarea de Iodură de potasiu poate să agraveze această condiţie.
• sunteţi în tratament sau aţi fost tratat în trecut pentru probleme ale tiroidei.
• o anumită problemă cu tiroida numită „autonomie a tiroidei” şi nu sunteţi tratat pentru ea.
• probleme cu rinichii.
• probleme sau sunteţi în tratament pentru probleme ale glandelor suprarenale.
• sunteţi deshidratat sau aveţi crampe din cauza căldurii extreme.
• luaţi oricare dintre medicamentele enumerate la rubrica „Alte medicamente şi Iodură de potasiu”.

Citește mai departe AICI

IODISMUL, efectul nociv al iodurii de potasiu. Cum acționează și ce BOLI dezvolți: Dacă iodul radioactiv e deja fixat, iodura e INUTILĂ

Dr. Corin Badiu, de la UMF Carol Davila și Institutul Endocrinologie C. I. Parhon, a vorbit despre efectele iodului asupra sănătății.

Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu.

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării. 

Vezi și: Robotica în neurochirurgie. Vlad Ciurea: Sunt FAN, dar tot omul coordonează. Omul este în spatele aparatului, rezultatele sunt formidabile

Ce este IODISMUL

"Nu trebuie să uităm că în cantitate mare, iodul stabil, iodura de potasiu, poate fi nociv și se poate ajunge la ceea ce se numește iodism, adică intoxicația cu iod.

Se percepe un gust metalic, iodul se concentrează nu numai în tiroidă, ci și în glandele salivare și e important că evităm efectele nocive.

În cantitate foarte mare, în condițiile unor guși nodulare, se poate declanșa un hipertiroidism, iar la vârstnici, de multe ori, asta se asociază cu fibrilația atrială, cu riscurile corespunzătoare acestor aritmii", a spus Corin Badiu, doctor în științe medicale, medic primar endocrinolog și diabet, nutriție și boli de metabolism, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel