Vlad Ciurea, povestea primului pacient pe care l-a operat prin neuronavigație: Am intrat 3 centrimetri în creier, eram îngrozit. I-am zis: "Voi face tot posibilul să pleci pe picioare"

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
vlad ciurea - FOTO: Freepick
vlad ciurea - FOTO: Freepick

Vlad Ciurea ne-a vorbit despre neuronavigație, noua tehnică utilizată în abordul chirurgical al tumorilor şi angioamelor din zonele semnificative ale creierului. 

Neuronavigația este utilizată în timpul tratamentului chirurgical al epilepsiei sau în intervenţiile chirurgicale în zona bazei craniere şi a şalei turceşti (sella), precum şi pentru prelevarea de biopsii şi terapie de intervenţie. Totodată, neuronavigatia compensează deplasarea creierului care apare în timpul unei intervenţii.

Rezecţia segmentului tumoral cerebral prin utilizarea sistemului de neuronavigaţie este o tehnică chirurgicală precisă, ghidată computerizat (echivalentul unui GPS), care permite medicului să stabilească cu exactitate atât locul unde poate practica incizia, cât şi localizarea, cu precizie, a tuturor leziunilor nervoase.

”În ce stadiu este neuronavigația pentru că a fost o promisiune în care se puneau foarte multe speranțe. În cazul ficatului aceste speranțe nu s-au confirmat pentru că ficatul se mișcă o dată cu respirația. Care este situația în cazul creierului, care este un organ fix”, a întrebat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

Vezi și: Povestea Alexandrei, omul care a lăsat farmacia pentru a ajuta omenirea afectată de război, în misiunile MSF: Deschide ochii și mintea, fii mai bun chiar și când (îți) e incredibil de greu

Primul contact cu neuronavigația

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic SANADOR a explicat care a fost primul său contact cu neuronavigația.

”Să vă spun o poveste. Povestea este fascinantă și pentru mine. A venit un pacient care avea o determinare secundară de la o tumoră renală, trecută, operată, a trecut prin plămâni, a fost tratată și pulmonar, și, din nefericire, o singură determinare cerebrală. Era situată în partea dreaptă, într-o zonă precentrală, înaintea șantului central, adică celui care comandă mișcările. Se vedea perfect. Singura soluție era operația. 

Dar era la 3 centimetri adâncime în zona precentrală. Cum să o abordez fără să distrug substanța. După ce am stabilit toate aceste lucruri am pus neuronavigația care e o fuziune de imagini, de la computer, RMN, toate cu această facilitate. Face fuziunea tuturor datelor și eu mă uit pe ecran și merg cu antena din mâna mea, mă uit la ecran și zic aici: mai la dreapta, mai la stânga. 

Am făcut împreună cu echipa mea deschiderea. Cranioctomia perfectă, după care am deschis învelișul creierului. 3 centrimetri în creier. Unde mă duc. Nu aveam o cale. Trebuia să intru în creier. Nu exista altceva. Orice pas făceam, ridicam microscopul, puneam antena, mă mai duceam încă un pas. Parcă eram un fel de căutători de aur, care caută încă un pas pe fundul mării”, a spus prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea,profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Vezi și: Polipii nazali, cauze și tratament. Pot duce la complicații grave

Precizie

Funcţionarea sistemului de neuronavigaţia se bazează pe stocarea imaginilor RMN ale pacientului într-un computer care realizează o fixare a capului acestuia şi o proiecţie 3D. Când neurochirurgul pune vârful instrumentului pe capul pacientului, acesta poate vedea, pe ecranul calculatorului, pozitia exactă a acestui vârf pe imaginea RMN.

Astfel neurochirurgul va localiza, cu o precizie milimetrică şi înainte de a deschide cutia craniană, unde se află tumora şi, ulterior, va utiliza sistemul de neuronavigatie pentru a se ghida, prin tesutul cerebral, spre leziune pentru a o extirpa, în siguranţă.

”La un moment dat îmi dă într-o zonă în care nu mă așteptam și am zis mă duc după ce îmi spune aparatul? Aparatul, brusc, mi-a arătat. Nici nu credeam pe celelalte date, dar mi-a arătat 

Neuronavigația perfecționându-se e exact ca și noi, cu aparatura, facilitățile de pe bord, vezi înainte, vezi vremea, se oprește, frânează brusc. Așa e și cu asta (neuronavigația -n.r.). La antena de la aparatul de neuronavigație am avut un prelungitor și apăsând acel produs a început să meargă, la stânga, la dreapta, încă puțin. Acel fascicol investiga, vedea unde e leziune și mă dirija. Eu doar să îl urmăresc. Atâta trebuia să fac. Nu îmi venea să cred. Mă gândeam că mă plimbă în creierul omului, ce fac? Acea antenă e foarte subțire, dar eu eram îngrozit. 

Nu îmi venea să cred că în zona aceea profundă am găsit leziunea fără să distrug în jur și fără să las niciun punct de hemoragie. Pentru mine a fost fascinat. Pacientul respectiv a mers în mai multe servicii, dar niciun neurochirurg nu a avut curajul să îi spună că îi scoate leziunea, dar garantez că vei pleca pe picioare. 

Eu i-am zis: ”voi face tot posibilul să pleci pe picioare”. Este mai bine ca înainte de operație. I-am scos leziunea, i-am decomprimat creierul. La sfârșitul operației, am dat o subtanță și toate vasele s-au închis. Este o fibrină autologă, s-au luat, s-au prelucrat. Creierul s-a liniștit, toată lumea fericită, familia mulțumită și realmente toți am fost mulțumiți. Nu puteam fără neuronavigație și fără o echipă care să cunoască toate facilitățile acesteia 

Am vreo 4-5 ani de neuronavigație. Acum, se introduce neuronavigația în microscop. Totul este pe ecran. Este fascinant”, a mai spus prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel