Robotica în neurochirurgie. Vlad Ciurea: Sunt FAN, dar tot omul coordonează. Omul este în spatele aparatului, rezultatele sunt formidabile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
robotica in neurochirurgie - FOTO: Freepick
robotica in neurochirurgie - FOTO: Freepick

Robotica este noua tehnică de intervenție chirurgicală în mai multe ramuri medicale.

Robotica este un domeniu de interes și în curs de dezvoltare care a luat amploare în medicina secolului al XXI-lea. Robotica a schimbat pe scară largă practica neurochirurgiei în ultimii 20 de ani. Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic SANADOR a vorbit la Academia de Sănătate de la DC Medical despre chirurgia robotică în neurochirurgie.

”Toată această instrumentație spinală, de fixare a coloanei la un traumatism sau la o boală degenerativă la care coloana trebuie prinsă cu acele tije și șuruburi care se introduc într-un anumit fel, robotul face altfel decât mâna omului.

Îi faci direcția și el se duce direct pe nivelul la care trebuie. Mâna mai poate tremura. Totul îl vezi pe ecran. Poți să îți permiți o fixare foarte fină. Tot omul coordonează. Omul este în spatele aparatului, omul care stă ore și se acomodează cu acest robot.

Rezultatele sunt formidabile, pe Mazor. Vom vedea și în viitor ce se va întâmpla.

Robotul se duce exact în zonă și reușește extracția, distrugerea acestei leziuni fără ca mâna umană să mai facă operație de deschidere. Sunt convins de robotică. Sunt un fan al roboticii în neurochirurgie”, a declarat prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Vezi mai multe în VIDEO

 

 

Chirurgia robotică, AVANTAJ cheie. Ce poate face în locul chirurgului. Buliga: Se folosesc găurele mici, dioxid de carbon, insuflat în abdomen

Dr. Teordor Buliga, medic primar de chirurgie generală, laparoscopică și oncologică de la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre chirurgia robotică și avantajele folosirii acesteia.

Dr. Teodor Buliga, medic primar de chirurgie generală, laparoscopică și oncologică de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat, în exclusivitate, care sunt diferențele între chirurgia robotică și cea clasică, dar și care sunt avantajele în privința recuperării pacientului care este supus unei intervenții chirurgicale robotice.

”Chirurgia robotică este o formă de chirurgie minim invazivă, asta înseamnă că ea nu utilizează incizii largi pentru a intra în cavitatea abdominală. Ca și alte metode de chirurgie minim invazivă se folosesc găurele mici prin care se introduc anumite instrumente speciale, se folosește un gaz, este dioxidul de carbon, care se insuflă în abdomen. Practic se creează o așa zisă cameră de lucru, un spațiu în care chirurgul poate să creeze printre organe nestingherit.

Există o cameră de luat vederi care îți oferă imagine de ansamblu în interior și de aici lucrurile încep să devină mai specifice, în sensul în care camera de luat vederi este specială, este mult îmbunătățită față de procedeele mai vechi de chirurgie minim invazivă, îți asigură o mărire a cadrului de 10 ori, vezi tri-dimensional, vezi toate amănuntele, vezi vase mici de sânge, vezi nervișori, vezi leziunile, vezi limitele dintre o tumoră și țesuturile normale și așa mai departe”, a declarat dr. Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Povestea Alexandrei, omul care a lăsat farmacia pentru a ajuta omenirea afectată de război, în misiunile MSF: Deschide ochii și mintea, fii mai bun chiar și când (îți) e incredibil de greu

Care sunt facilitățile folosirii chirurgiei robotice

”Sunt o grămadă de facilități pe care chirurgia robotică le aduce, de exemplu poți să injectezi o anumită substanță care îți colorează țintit vasele sau ganglionii. Automat camera preia imaginea și spune Până aici este vascularizat bine, aici este tumoră, aici este ganglion afectat și așa mai departe.

Și ceea ce de fapt face diferența este instrumentarul, pentru că instrumentele din chirurgia robotică diferă fundamental de alte tehnici de chirurgie minim invazivă, de laparoscopie, căci aici este de fapt discuția.

Instrumentele au o mare manevrabilitate, au un sistem de coordonare de scripeți, astfel încât mobilitatea lor este foarte mare, depășește mobilitatea mâinii omului. Chirurgul nu va putea să întoarcă niciodată mâna la 540-570 de grade așa cum o face instrumentul de chirurgie robotică. Și în plus, au 5-7 puncte de mișcare, cumva este ca și cum ai opera cu mâna dreaptă, în partea stânga spate a corpului, ceea ce nu se va întâmpla niciodată în viața reală.

Ori în momentul în care această manevrabilitate, combinată cu vizibilitatea extraordinară, asta îți permite să faci anumite artificii, să aplici și procedee de mare, mare finețe, pe care nu le-ai fi putut aplica până acum”, a adăugat el.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel