Ion Bogdan Codorean, noul președinte SRATS: România, elita ortopediei și traumatologiei sportive din Europa. Pacienți și sportivi din afară vin la noi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ion Bogdan Codorean - FOTO: Facebook@Ion Bogdan Codorean
Ion Bogdan Codorean - FOTO: Facebook@Ion Bogdan Codorean

Ion Bogdan Codorean este noul președinte al Societății Române de Artroscopie și Traumatologie Sportivă.

Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, a fost ales Președinte al Societății Române de Artroscopie și Traumatologie Sportivă. Doctorul subliniază că ortopedia și traumatologia sportivă din România au înregistrat, în ultimii 10 ani, o dezvoltare impresionantă, cu resurse logistice, medicale și umane și cu rezultate comparabile cu reperele europene de top, potrivit MEDIAFAX.

”România este în elita ortopediei și traumatologiei sportive din Europa. Statisticile pacienților ne arată că, pe lângă pacienții și sportivii români, au apărut și multe cazuri de persoane din străinătate, dar și de sportivi din afară, care au ales să se trateze chirurgical la noi în țară, pentru că rata de întoarcere a tuturor pacienților, indiferent de naționalitate, la o viață normală sau chiar la sportul de performanță este foarte mare după intervențiile ortopedice din România. ”, a declarat dr. Ion Bogdan Codorean.

Vezi și: Un nou caz de variola maimuței, diagnosticat în România. Este al cincilea

Președintele României, tratat de dr. Ion Bogdan Codorean

Dr. Ion Bogdan Codorean este considerat unul dintre cei mai respectați chirurgi ortopezi din România. Acesta este prezent pe listele de invitați speciali la congresele medicale internaționale de ortopedie de peste tot din lume.

Printre pacienții dr. Ion Bogdan Codorean se numără Președintele României Klaus Iohannis, sportivi precum Ana Maria Brânză, Jaqueline Cristian, Cătălina Ponor, Mirel Rădoi, Irina Begu sau artiști precum Monica Davidescu, Alina Pușcaș, Adela Popescu, Laura Cosoi sau Dorian Popa.

Vezi și: Retinolul și retinoizii, ingredientul de AUR anti-îmbătrânire. Ioana Marinescu: Cea mai fabuloasă descoperire. Pielea arătă fabulos, luminos

Traumatologia sportivă, dezvoltată la nivel mondial

Rupturile de menisc, rupturile de ligamente încrucișate, entorsele de gleznă, contracturile musculare, instabilitățile de rotulă, rupturile de coafă rotatorie la nivelul umărului sunt principalele tipuri de accidentări în tratarea cărora recuperarea și reîntoarcerea la performanță poate fi de peste 95% dintre cazuri.

La nivel mondial, domeniul ortopediei și traumatologiei sportive s-a dezvoltat și a căpătat o importanță majoră în medicină odată cu creșterea interesului oamenilor pentru mișcare și pentru practicarea sportului atât de masă, cât de performanță, bugetele alocate crescând de la an la an.

„În fotbalul profesionist, studiile ne arată că riscul de accidentări este de 1000 de ori mai mare decât în activitățile normale, iar în timpul unui meci, el crește de 5 ori față de perioada antrenamentelor.

O analiză din 2019 a relevat faptul că doar în Premiere League, în sezonul 2018-2019, bugetul alocat tratării accidentărilor a crescut cu 15% față de anul precedent, ajungând la 221 milioane de lire sterline.

Impactul accidentărilor asupra performanțelor unei echipe profesioniste de fotbal este uriaș din toate punctele de vedere, atât financiar, cât și psihologic și fizic, calculele din UEFA Champions League arătând că, într-un singur sezon, fiecare jucător ar suferi cel puțin 2 accidentări care întrerup ritmul ideal către performanță.

Astfel că forțele medicale mobilizate în jurul acestui domeniu sunt remarcabile.

Astăzi se realizează intervenții complexe, cu aparaturi precise și o tehnologie a viitorului, au apărut tehnici miniinvazive foarte eficiente și soluții terapeutice integrate care fac ca aproape orice accidentare sau problemă ortopedică să aibă nu numai o rezolvare, dar și o reîntoarcere la viața de dinainte, la performanță, la rezultate.

Dacă acum câțiva ani, spre exemplu, o ruptură de ligament încrucișat era echivalentă cu o încheiere de carieră sportivă, astăzi, ea este 90% tratabilă, cu pacientul înapoi la performanțele de odinioară”, declară dr. Ion Bogdan Codorean, care are în portofoliul de pacienți nume mari din sportul românesc.

Vezi și: Boala diareică acută, afecțiunea sezonului cald. Medic: Atenție la dulciurile din magazine

Traumatologia și accidentările casnice

Traumatologia sportivă acoperă toată patologia care apare odată cu practicarea măscării și a sportului, indiferent de nivel, iar cele mai expuse la accidentări sunt persoanele care practică fotbalul, handbalul, baschetul și schiul.

„Fiecare tip de mișcare predispune la anumite tipuri de accidentări, pentru că se forțează anumite articulații sau grupe musculare.

Accidentările pot apărea atât la persoanele casnice sau inactive, cât și la cele cu multă experiență, însă nivelul la care au ajuns ortopedia și traumatologia sportivă și în România face ca ele să fie tratabile și cu o rata de recuperare care tinde spre maxim.

Recuperarea într-un procent mai mic sau mai mare depinde de tipul de accidentare, de starea fizică, de particularitățile individuale, de recuperarea medicală, dar, de cele mai multe ori, cel mai mult contează capacitatea psihică de a trece peste traumă”, explică dr. Ion Bogdan Codorean, noul Președinte al SRATS, doctor în medicină și unul dintre cei mai respectați chirurgi ortopezi din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel