Kawasaki, Sindrom inflamator rar, descoperit la un bebelus cu Covid-19 din SUA

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Bebeluș  FOTO: pexels.com
Bebeluș FOTO: pexels.com


Medicii americani spun că este posibil să fi descoperit o posibilă complicație a infecției cu coronavirus la un copil mic: o afecțiune inflamatorie rară, numită boala Kawasaki.

Serviciul Național de Sănătate Anglia a trimis o alertă medicilor, iar duminică, Societatea de Terapie Intensivă Pediatrică a trimis-o către membrii. Alerta avertiza despre o creștere a cazurilor de copii bolnavi critici, cu „caracteristici comune suprapuse ale sindromului de șoc toxic și boala Kawasaki", la unii copii testați pozitiv pentru Covid-19, notează CNN.

Au mai existat unele raportări și în Italia și Spania, au spus medicii.

O echipă de la Spitalul de Copii Stanford a spus că și ei au văzut un caz. Aceștia au descris cazul unei fetițe de 6 luni, internate la spital cu boala Kawasaki și ulterior, diagnosticată și cu coronavirus.

Boala Kawasaki provoacă inflamații în pereții arterelor și poate limita fluxul de sânge la inimă. De obicei, este tratabil și majoritatea copiilor se recuperează fără probleme grave, dar poate fi mortal. Nimeni nu știe ce cauzează boala Kawasaki, dar unele studii au arătat o legătură între viruși sau o infecție bacteriană.
Copilul, în acest caz, a fost diagnosticat inițial cu o infecție virală, a spus echipa Stanford. În prima zi era amețită, avea febră și nu mânca. Nu avea tuse sau congestie. Un test de gripă a ieșit negativ, iar medicii au diagnosticat-o cu o infecție virală. Ulterior a fost testată pozitiv cu Covid-19.

În a doua zi a dezvoltat febră și erupție cutanată. O radiografie toracică a arătat o mică pată albă în mijlocul plămânului, astfel încât medicii au trimis-o în camera de urgență, a raportat echipa în Hospital Pediatrics.

Simptomele bebelușului păreau a fi boala Kawasaki, așa că i s-a administrat imunoglobulină intravenoasă și aspirină cu doze mari, un tratament standard. La două săptămâni după ce a fost externată, nu a avut simptome respiratorii și se simte bine.

Autorii studiului sugerează că, deoarece coronavirusul este nou și nu sunt cunoscute toate simptomele la copii, oamenii de știință vor dori să cerceteze în continuare asocierea potențială a bolii Kawasaki cu infecția.

Dr. Brad Segal, care a lucrat la caz, a declarat că echipa a fost surprinsă când testul pentru Covid-19 a ieșit pozitiv , „În retrospectivă, privindu-l, nu este în întregime șocant că această asociere a fost posibilă", a declarat pentru CNN.

"Boala Kawasaki în sine este adesea precedată de o boală respiratorie sau gastrointestinală", a spus Segal, care lucrează în secția de Neurologie de a Spitalul de Copii Stanford. "Se știe despre boala Kawasaki de ceva vreme. Nimeni nu o înțelege complet, dar modelul sugerează că este declanșat de o infecție într-un fel de regregare imună".
Segal nu crede că au văzut alte cazuri de Kawasaki asociate cu coronavirus la spitalul său și consideră că, dacă aceasta este o complicație asociată cu coronavirus, este destul de rară.

„În acest caz cu SARS Covid-19, cred că este încă prea devreme pentru a ști dacă este ceva specific fiziopatologiei sau dacă este doar pentru că este provocată de o infecție", a spus Segal.

Echipa s-a întrebat când vor raporta cazuri similare și alte grupuri de clinicieni, dar nu a aflat nimic până când tatăl său a trimis prin e-mail la CNN povestea despre alerta din Marea Britanie. "Cu toate acestea, nu cred că vom vedea un val din aceste cazuri", a spus Segal. "Acest lucru nu este ceva de care familiile, chiar dacă au coronavirus trebuie să-și facă griji, pe baza a ceea ce știm până acum."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel