La ce să fii atent când cumperi pește. Tudor Ciuhodaru: Apare intoxicația cu mercur

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepik @drobotdean
Foto: Freepik @drobotdean

La ce să fii atent când cumperi pește. Cine nu ar trebui să îl consume.

La ce să fii atent când cumperi pește. Mercurul, prezent atât în mediul înconjurător, cât și în organismele marine, poate duce la intoxicații, mai ales în urma consumului excesiv de pește și fructe de mare. Femeile gravide și cele care alăptează sunt sfătuite să limiteze consumul acestor alimente pentru a evita expunerea excesivă la mercur.

Intoxicația cu mercur poate surveni în special în urma consumului de pești mari, precum tonul sau rechinul, care pot acumula cantități semnificative de mercur în organism. De asemenea, expunerea profesională la mercur poate fi o sursă de intoxicație.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cine nu ar trebui să consume pește. 

”Mercurul există și în mediu, există și în pește. Intoxicația cu mercur apare de la fructele de mare, pești mari sau din mediul profesional. 

Recomandarea este ca femeile gravide și cele care alăptează să limiteze consumul de pește, crustacee. Dacă există suspiciuni de intoxicație cu mercur, facem dozarea mercurului în sânge obligatoriu. Există un tratament standard”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Intoxicația cu mercur, ce este

Intoxicația cu mercur se referă la toxicitatea cauzată de consumul de mercur. Mercurul este un tip de metal toxic cu care putem intra în contact în diverse moduri. Acest lucru poate include consumul anumitor tipuri de fructe de mare și purtarea anumitor tipuri de bijuterii.

Cauza cea mai comună a otrăvirii cu mercur este consumul excesiv de metilmercur sau mercur organic, care este asociat cu consumul de fructe de mare.

Mercurul în sine este natural, dar cantitățile din mediu au crescut din cauza industrializării. Metalul poate ajunge în sol și apă, și în cele din urmă în animale precum peștii.

Consumul de alimente cu mercur este o cauză obișnuită a acestui tip de otrăvire. Copiii și femeile gravide sunt mai vulnerabili la efectele otrăvirii cu mercur. Poți contribui la prevenirea toxicității limitând expunerea la acest metal potențial periculos, potrivit Healthline.

Intoxicația cu mercur, simptome

Simptomele otrăvirii cu mercur sunt mai notabile prin efectele sale asupra sistemului nervos. În general, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) afirmă că un exces de mercur poate cauza:

anxietate

depresie

iritabilitate

probleme de memorie

amorțeală în mâini, picioare sau gură

timiditate patologică

tremurături

De obicei, otrăvirea cu mercur se acumulează în timp, alături de efectele sale.

Cu toate acestea, o apariție bruscă a oricăreia dintre aceste simptome ar putea fi un semn de toxicitate acută. Apelează imediat la un profesionist în domeniul sănătății dacă bănuiești otrăvirea cu mercur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel