Laszo Attila despre programul de dializă: Cea mai mare problemă este să ajustăm decontările

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat
Dr. Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat

Programul de dializă este unul dintre cele mai eficiente programe de săntate din România. Cu toate acestea, mai există însă o serie de probleme nerezolvate. În fiecare an, sute de pacienți noi au nevoie de servicii de dializă și până să intre în programul național costurile acestora sunt suportate de furnizorii privați, în condițiile în care tariful serviicilor a rămas la nivelul anului 2014. Președintele Comisiei de Sănătate din Senat, dr. Attila Laszlo, a participat la dezbaterile DC Medical ”Primul parteneriat public privat în sănătate. Programul de dializă rezultate și perspective”, subliinind că este nevoie de ajustarea decontărilor.

În opinia preşedintelui Comisiei de Sănătate din Senat Laszo Attila, finanțarea programelor de sănătate trebuie să fie un fenomen dinamic.

 ,,În cazul de față, în acest program văd niște criterii foarte clare - cum accede pacientul, în ce condiții, văd niște criterii clare privind registrele. Văd o decontare condiționată de prezența în registru. Dar nu am prea văzut niciun registru care să conțină date care ar trebui să fie și în SIUI. Văd o decontare condiționată de prezența în registru. Sunt niște lucruri la care doar visăm în cazul altor programe. Sunt doar două programe naționale în care se respectă aceste aspecte - reumatologia și dializa”, a precizat Laszlo Attila

 Românii cheltuiesc 21% din resurse propria pentru sănătate

Senatorul este de părere că e mult de lucru referitor la necesitatea revizuirii programelor care trebuie făcută ținînd cont de eficienţa utilizării banului în acest domeniu. Potrivit acestuia, România se clasează pe ultimul loc la alocările pe fiecare cetățean, cu 983 de euro pe an față de 1200 Bulgaria sau 2700 euro media europeană.

,,Media europeană de alocări bugetare este de 36% din fondurile alocate sistemului sanitar. Noi am alocat în 2016  doar 13%, Ponderea asigurărilor voluntare este 65% la noi, în afara țării 41% afară, iar cetățenii noștri alocă 21% din resurse proprii pentru cheltuielile cu sănătatea. Dacă ne uităm la populația generală ea reprezintă cam 10%, dacă ne uităm pe segmente mai înguste, vorbim de 30-40% la oamenii în vârstă. Așadar avem o obligație de-a crește eficiența utilizării banului public, dar în același timp trebuie să vedem cum putem limita această creștere”.

 Costurile per pacient dializat au scăzut cu 9%

În ultimii zece ani bugetul Sănătății a fost majorat de vreo șapte ori, însă în cazul programului de dializă costurile per pacient au scăzut cu 9%, tarifele la servicii au rămas aceleași din 2014, iar numărul pacienților a crescut.

,,Dacă analizăm derularea acestui program, atunci putem vedea o creștere anuală a numărului de pacienți care sunt tratați într-un domeniu unde concurența și-a cam făcut efectul. Eficiența actului medical a crescut, costurile per pacient au scăzut cu vreo 9 procente față de perioada inițială, întradevar datorită creșterii numărului de pacienți. Pe de altă parte evoluțiile celorlalte cheltuieli au crescut, vrand ne vrand. Cred că acum cea mai mare problemă este să rezolvam sau să ajustăm decontările la cheltuleile reale și din câte am înțeles este problema transportului și a salariilor. Mai sunt de rezolvat câteva probleme privind accesul pacientului și modul de programare pentru că acum sunt mai mulți operatori. Aceste ajustări cred că pot fi făcute după o analiză foarte clară. Eu consider că ajustările și analizele de unde am plecat și unde suntem trebuie făcute la fiecare program național”, a conchis președintele Comisiei de Sănătate din Senat, in cadrul dezbaterilor DC Medical.

Dezbaterea poate fi urmărită integral aici: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel