Legătura dintre căderea părului și glanda tiroidă

Căderea părului poate apărea atunci când glanda tiroidă nu funcționează corect. Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture situată în partea anterioară inferioară a gâtului.

Glanda tiroidă face ca hormonii tiroidieni, pe care organismul îi utilizează pentru energie, să rămână calzi și să mențină funcționarea corectă aorganelor și a mușchilor, notează Medical News Today

Cele mai frecvente probleme legate de tiroidă rezultă dintr-o producție anormală de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul sau o tiroidă nederactivă implică cantități insuficiente de hormon tiroidian. Hipertiroidismul sau o tiroidă hiperactivă apare atunci când glanda tiroidă produce prea mult hormon.

A avea o glanda tiroidă hiperactivă sau nederactivă poate provoca pierderi de păr la unele persoane.

De obicei, afecțiunile autoimune sunt cele mai frecvente cauze ale nivelului anormal de hormoni tiroidieni. De exemplu, boala Hashimoto cauzează adesea hipotiroidism, în timp ce boala Graves este în mod obișnuit responsabilă pentru hipertiroidism.

Hormonul tiroidian joacă un rol esențial în dezvoltarea și întreținerea foliculilor pilosi. Foliculele sunt buzunarele mici de sub piele din care cresc firele de păr. Hipotiroidism sever sau prelungit poate duce la căderea părului.

Rădăcinile părului rotesc de obicei munca de a face părul. De exemplu, rădăcinile părului de pe cap cresc de obicei părul câțiva ani și apoi fac o pauză.

Când organismul are prea mult sau nu suficient hormon tiroidian, acesta poate „șoca sistemul" într-o stare de efluvium telogen.

Efluviul telogen este o afecțiune a scalpului în care rădăcinile părului intră în stadiul de repaus al ciclului părului prea devreme. Până la 70% din firele de scalp pot cădea în aproximativ 2 luni în timpul stării de efluvium telogen.

Când o persoană are un tip de afecțiune autoimună, este mai probabil să dezvolte și o altă boală. De exemplu, persoanele cu boala Hashimoto pot dezvolta, de asemenea, alopecie autoimună, ceea ce duce la pierderea difuză a părului. Alopecia areata determină căderea părului într-un model mai localizat.

Căderea părului este, de asemenea, un posibil efect secundar al unor medicamente antitiroidiene, inclusiv metimazol și propiltiouracil (PTU). Medicii prescriu medicamente antitiroide pentru a trata o tiroidă hiperactivă.

 

 

Semne ale căderii de păr legate de tiroidă

Unele căderi de păr sunt perfect normale. Oamenii se pot aștepta să piardă 50–100 de fire din corp în fiecare zi, ca parte a ciclului normal de creștere a părului.

Persoanele cu efluvium telogen deseori constată că părul lor cade în cantități mari. Este de obicei cel mai vizibil pe scalp, dar poate afecta părul din orice parte a corpului.

Cineva cu alopecie autoimună poate observa că pierde pete discrete, adesea circulare.

Este neobișnuit ca pierderea părului să fie singurul simptom al unei tiroide hiperactive sau nederactive.

Alte simptome comune ale hipotiroidismului includ:

frig
creștere în greutate inexplicabilă
oboseală
pielea mai uscată decât de obicei
uitare
starea de spirit scăzută sau deprimată
constipație

Alte simptome comune ale hipertiroidismului includ:

nervozitate
iritabilitate
transpirație crescută
bătăi rapide ale inimii
tremurături de mână
anxietate
dificultate de a dormi
subtierea pielii
părul fin sau fragil
slabiciune musculara
mai frecvente mișcări intestinale
pierdere în greutate inexplicabilă
oboseală
umflarea în jurul ochilor (în cazul bolii Graves)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel