
O echipă de ingineri a descoperit din întâmplare un ingredient care pus într-un gel reduce capacitatea virusurilor și a bacteriilor de a infecta cu cel puțin 99%. În timp ce făcea un clei...
Cercetătorul Hao Meng s-a concentrat pe testarea biocompatibilității și prin scoaterea unui aminoacid lipicos din midii, catecholul de tip lipici. În cadrul procesului, Meng a descoperit ca reacția chimică a generat peroxidul de hidrogen ca produs secundar al oxidarii și a folosit peroxidul de hidrogen pentru a face un gel dezinfectant.
"Gelul este la fel ca jeleu, o rețea de polimeri cu multă apă. Cu ochiul liber, forma uscată este o pulbere, dar pusă într-o soluție cu un pH neutru sau ușor alcalin, cum ar fi apa distilată sau o soluție salină se rutează. Este ca o sticlă de dezinfectant la cerere", a declarat Bruce Lee, profesor asociat de inginerie biomedicală la Universitatea Tehnologică Michigan.
Inspirația nu a început într-un laborator. Organismul produce în mod natural peroxid de hidrogen și substanța a fost utilizată pe scară largă de sistemul medical pentru a distruge bacteriile și chiar și virusurile.
Însă echipa a studiat efectele gelului asupra a două tulpini bacteriene comune și a două virusuri structurale diferite: Staphylococcus epidermidis și Escherichia coli (E. coli). Oamenii de știință au fost plăcut surprinși să vadă că gelul a redus capacitatea virusului de a infecta celulele cu 99,9%.
Tehnologia care face posibil acest dezinfectant este deja subiectul unei noi lucrări publicate în Acta Biomaterialia. Lucrarea a reunit o echipă interdisciplinară de ingineri pentru a explora nu numai dezvoltarea tehnologică, ci și proprietățile fizice și biologice ale materialului.
"Nu am testat încă tulpini bacteriene rezistente la antibiotice, dar cu cât putem să scăpăm mai mult de utilizarea antibioticelor, cu atât mai bine. Vrem să observăm în ce condiții produce vindecarea și modul în care celulele răspunde la peroxidul de hidrogen, care în concentrații mari poate să omoare celulele, așa că trebuie să avem un echilibru", au spus cercetătorii, potrivit Science Daily.com
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-