Schimbările climatice afectează sănătatea oamenilor
Temperatura medie globală este cu 1 grad Celsius mai mare decât în perioada preindustrială, cea mai mare parte a acestei creșteri întâmplându-se din anii 1970. Cu fiecare creștere a...
Dioxidul de bioxid de carbon - care rămâne în atmosferă de secole - este principala emisie care alimentează încălzirea globală. În Statele Unite, sursa majoră este arderea combustibililor fosili pentru electricitate, căldură și transport, conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).
Poluarea aerului legată de emisiile de gaze cu efect de seră poate exacerba anumite boli cronice, inclusiv bolile de inimă și afecțiunile pulmonare, arată studiul. Schimbările climatice pot hrăni, de asemenea, răspândirea infecțiilor cu insecte, cum ar fi boala Lyme și Nilul de Vest, și chiar contribuie la otrăvirea alimentară - prin ploile abundente, creșterea nivelului mării și inundațiile care pot contamina alimentarea cu alimente.
Unele dintre efectele asupra sănătății legate de schimbările climatice sunt intuitive: undele de căldură mai frecvente și mai intense ridică, de exemplu, riscul bolilor legate de căldură. Alte efecte asupra sănătății, însă, sunt mai puțin evidente.
,,Schimbările climatice cauzează acum răni, boli și decese ca urmare a valurilor de căldură, a bolilor infecțioase, a nesiguranței alimentare și a apei, precum și a schimbărilor în calitatea aerului, printre alte efecte negative asupra sănătății", a spus Kristie Ebi, unul dintre autorii raportului.
Ea conduce Centrul pentru Sănătate și Mediul Global la Universitatea din Washington, în Seattle. Potrivit acesteia, evenimentele meteorologice cum ar fi inundațiile și incendiile sunt o amenințare directă care cauzează leziuni și decese.
După un imens incendiu din 2008 din Carolina de Nord, cercetătorii au urmărit impactul asupra sănătății. Ei au descoperit că în județele afectate de incendii, vizitele la departamentul de urgență pentru boli de inimă și respiratorii au crescut.
,,Mulți oameni ar putea să nu fie conștienți de amploarea efectelor asupra sănătății legate de tulburările climatice. Nu este o problemă teoretică cu care s-ar putea confrunta oamenii în viitor. Acest lucru se întâmplă aici și acum. Este important pentru oameni să realizeze asta. Cred că oamenii nu sunt concepuți să răspundă la o amenințare până când sunt în primejdie imediată", a spus dr. Regina LaRocque, specialist în boli infecțioase la Massachusetts General Hospital din Boston.
Potrivit cercetătorilor, sistemele de sănătate au responsabilitatea de a servi drept "model". În Statele Unite, a remarcat ea, sectorul sănătății emite 10% din toate emisiile de gaze cu efect de seră - datorită dimensiunilor sale și energiei necesare pentru a conduce spitalele. Unele sisteme de sănătate au început să facă ceva în acest sens - prin trecerea la surse de energie mai ecologice, cum ar fi energia solară sau eoliană, de exemplu.
Publicul poate, de asemenea, să facă ceva, cum ar fi alegerea de a merge pe biciclete în loc de a conduce vehicule; de-a mânca mai puțină carne și mai multe alimente din plante și de-a închide calculatoarele atunci când nu sunt folosite, informează WebMD.com.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
