Un sfert dintre aditivii alimentari, ''riscanţi'' pentru sănătate
Un sfert dintre aditivii alimentari autorizaţi în produsele alimentare comercializate în Europa trebuie să fie interzişi din cauza ''riscurilor'' pe care le prezintă asupra sănătăţii, conform unei...
Asociaţia, care estimează că evaluarea oficială a aditivilor la nivel european s-a ''împotmolit din cauza lipsei resurselor umane, financiare şi analitice'', a decis revizuirea cercetărilor publicate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) şi a conceput o grilă de evaluare a aditivilor alimentari permişi, a celor consideraţi acceptabili şi a celor care ar trebui evitaţi.
Peste un sfert, sunt de evitat
Nitraţii şi nitriţii prezenţi în jambon (E249, E250, E251, E252) şi care prezintă un risc crescut pentru cancerul de colon, caramelurile cu sulfit de amoniu (E150c, E150d) suspectate a fi cancerigene şi coloranţii azoici prezenţi în produse de cofetărie (E102, E104, E110, E122, E124, E129) riscând să provoace hiperactivitate la copii sunt blamate de asociaţia franceză. ''Dintre peste trei sute de aditivi autorizaţi, analiza noastră arată că optzeci şi şapte, adică peste un sfert, sunt de evitat sau sunt puţin recomandabili'', a declarat asociaţia care denunţă ''prezenţa lor masivă, chiar şi în produsele mărcilor importante'' de produse alimentare.
''Expunerea zilnică la aceste molecule, ani la rând, sporeşte şi mai mult riscurile. Acestea sunt utilizate în mod masiv în produsele alimentare industriale, inclusiv în cele ale unor mărci importante'', subliniază UFC.
''Laxitatea'' autorităţilor europene
Organismul, care pune la dispoziţia consumatorilor o bază de date cu aceşti aditivi clasificaţi de la 1 (acceptabil) la 4 (de evitat), consideră că autorităţile comunitare dau dovadă de 'laxitate' în evaluarea acestor substanţe diferite. Potrivit asociaţiei, această evaluare ''constă în general într-o banală relecturare a studiilor furnizate chiar de producătorii de aditivi'' şi lasă să planeze o ''îndoială cu privire la transparenţa şi exhaustivitatea cercetărilor conduse de industria de prelucrare, care are toate interesele să prezinte doar studiile ce permit ca moleculele lor să fie acceptate'.
Prin urmare, asociaţia solicită autorităţilor europene ''să pună în aplicare o evaluare realmente independentă cu privire la pericolul reprezentat de aditivi, plecând de la studiile finanţate de un fond susţinut de producători'' şi face apel ''la interzicerea celor optzeci şi şapte de aditivi ale căror riscuri sunt recunoscute de experţii noştri, pe baza studiilor ştiinţifice'.
'Adevărul despre aditivi?'
Sarcina de a-l face cunoscut revine autorităţilor ştiinţifice şi autorităţilor publice, nu unei publicaţii pentru publicul larg', se arată într-un comunicat emis de Asociaţia Naţională a Industriei Alimentare (ANIA) din Franţa. ANIA consideră că aceste ingrediente 'nu sunt periculoase' şi permit 'garantarea calităţii alimentelor, în special a calităţii lor din punct de vedere sanitar şi buna stabilitate a produselor'.
''Ele au fost evaluate de agenţiile sanitare şi s-au dovedit sigure. Acestea sunt autorizate de autorităţile publice', a menţionat ANIA. Companiile din industria agroalimentară ''lucrează la propunerea unor liste de ingrediente mai scurte', concluzionează ANIA care estimează că 'au fost deja înregistrate progrese semnificative de către companii'.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
