EXCLUSIV 4 alimente pe care le putem mânca zilnic, fără nicio restricție. Ligia Pop: Se pot mânca în neștire
Secretul unei diete sănătoase constă în varietate și echilibru, însă există anumite alimente pe care le putem mânca zilnic, bineînțeles, fără să exagerăm cu cantitățile...
Cu atât de multe informații contradictorii și mituri care circulă în jurul a cum ar trebui să arate dieta ideală, poate fi dificil să navigăm în acest labirint nutrițional. Prezentul ne arată că trendurile dietetice vin și pleacă și că ar trebui să căutăm sfaturi și îndrumări solide pentru a ne ghida alegerile alimentare și pentru a ne asigura că ne hrănim corect.
Iar dacă dorim să avem un stil de viață sănătos și echilibrat, dieta joacă un rol foarte important. Pentru a înțelege cum să ne hrănim corect, ne-am întors la specialiștii în domeniul nutriției. Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, ne aduce în prim-plan importanța varietății și echilibrului în alimentație.
Varietatea este cheia, chiar și când vine vorba de alimentele de consumat zilnic
"Mergem pe principiul că trebuie să avem varietate", afirmă Ligia Pop, subliniind că o dietă sănătoasă nu înseamnă să consumăm mereu aceleași alimente sau să ne limităm la un singur tip de preparat.
Frunzele verzi sunt vedete în lumea nutriției, dar Ligia Pop ne avertizează să nu ne limităm doar la ele.
"Putem mânca frunze verzi în neștire, dar să avem varietate și acolo, nu să mâncăm salată și atât", spune ea.
Astfel, introducerea altor legume, precum cele rădăcinoase, poate însemna o diversificare a aportului nostru de nutrienți.
Legumele rădăcinoase sunt considerate unele dintre cele mai nutritive alimente pe care le putem consuma, fiind bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Ligia Pop ne îndeamnă să le includem în dietă în cât mai multe culori posibile - de la păstârnac și țelină, la morcovi în diverse nuanțe.
"Putem mânca câte dorim și în cât mai multe culori posibile. Păstârnac, țelină, rădăcină de pătrunjel, morcovi (care sunt de mai multe culori)", ne-a spus aceasta.
Nucile și semințele sunt alte elemente esențiale într-o dietă echilibrată.
"Trebuie să le mâncăm de 2-3 ori pe săptămână, dar nu zilnic", recomandă Pop, subliniind că o porție adecvată este aceea care încape într-un pumn.
În ceea ce privește grăsimile, acestea au fost uneori demonizate în trecut, însă Ligia Pop ne atrage atenția asupra importanței lor.
"Grăsimile sunt foarte, foarte importante pentru creier, pentru inimă, pentru tot, pentru funcționarea normală a creierului și a menținerii minții întregi. Grăsimile și Omega 3 sunt printre cele mai importante alimente", explică ea, insistând asupra consumului de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din uleiuri nerafinate și alimente, precum avocado și pește gras.
Cât despre sarea din dietă, există unele mituri. "Se spune foarte mult acum să nu mâncăm sare. Nu", contrazice Ligia Pop. Ea susține consumul sării, dar în cantități moderate și de calitate, precum sarea de ocnă românească, neiodată, fără adaosuri, " fără amelioratori, zilnic, în cantități mici, nu exagerate. Nu mâncăm sare cu lingura", ne-a mai sugerat aceasta.
Astfel că, cele 4 alimente pe care le putem mânca zilnic sunt:
Frunzele verzi: Consumul acestora în mod regulat, dar este importantă varietatea.
Legumele rădăcinoase: Consumul în cantități generoase și într-o varietate de culori.
Grăsimile: Subliniază importanța grăsimilor pentru sănătatea creierului, inimii și funcționarea generală a organismului, inclusiv a grăsimilor Omega 3.
Sarea: Sarea nu trebuie să fie evitată, dar se recomandă evitarea consumului exagerat.
Secretul unei diete sănătoase, se pare, constă în varietate și echilibru. Prin diversificarea alimentației noastre și prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, ne putem îmbunătăți starea noastră generală de sănătate și bunăstare.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
EXCLUSIV Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
EXCLUSIV Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
EXCLUSIV Cât cheltuiește România pe sănătate pe cap de locuitor în 2025. Comparație cu UE
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
EXCLUSIV Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
EXCLUSIV Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
EXCLUSIV Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
EXCLUSIV Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
