EXCLUSIV Cât și cum ar trebui să mâncăm de sărbători. Anca Ioniță: Sunt mult prea bogate faţă de cât are nevoie organismul nostru

În timpul sărbătorilor, abuzul culinar poate să apară ușor, dat fiind numărul mare de opțiuni delicioase disponibile.
Medicii nutriționiști ne împărtășesc sfaturi prețioase despre cum ar trebui să arate meniul nostru în această perioadă.
Sărbătorile aduc cu sine bucurie, căldură și momente de conectare cu cei dragi, dar uneori și ocazii în care abuzul culinar poate deveni o preocupare. În mijlocul festivităților și al bogăției meselor festive, este ușor să cazi în capcana consumului excesiv de alimente bogate în calorii și să neglijezi obiceiurile alimentare sănătoase.
În timp ce savurarea bucatelor de sărbători este o parte importantă a tradițiilor, gestionarea abuzului culinar devine esențială pentru a ne menține echilibrul și starea de bine. Vom explora strategii practice pentru a te bucura de gusturile festive fără a compromite sănătatea și pentru a găsi echilibrul perfect între bucuria culinară.
Cum trebuie să arate meniul de sărbători
Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum trebuie să arate, de fapt, meniul nostru în această perioadă. Ce combinații alimentare trebuie să facem pentru a ne putea bucura de toate preparatele specifice Crăciunului, astfel încât să nu perturbăm funcționarea organismului.
”Intr-adevar mesele de sărbătoare sunt mult prea bogate faţă de cât are nevoie organismul nostru. Ca idee, pentru a gusta din fiecare mâncare, dacă nu dorim să depăşim sărbătorile cu kilograme în plus, am putea să împărţim toate preparatele tradiţionale pe parcursul tuturor celor 3 mese din zi. Fructele cum ar fi citricele le lăsăm la gustări”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Care sunt combinațiile alimentare premise
”Spre exemplu, cozonacul poate fi mâncat la masa de dimineaţă, alături de un pahar cu lapte.
La masa de dimineaţă putem avea şi răciturile tradiţionale împreună cu salatele de tot felul.
La masa de prânz putem lăsa sarmalele cu mămăligă, iar seara putem avea friptura de porc alături de o salată mare sau legume la cuptor.
Este important de ştiut că dacă avem toate preparatele la o masă, digestia poate fi îngreunată, putem trece printr-o stare de mult prea plin iar energia scade mult.
Dacă ne gândim şi la cantitatea de kcal, la o masă putem atinge necesarul sau chiar să dublăm necesarul caloric dintr-o singură zi.
De aceea distribuirea acestor preparate pe parcursul celor 3 mese pe zi este o idee foarte bună. Şi atenţie, la ronţăitul non-stop, acesta nu lasă pancreasul în repaus fapt care poate duce la o creştere a oboselii organismului”, a mai spus dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Prin alegerea cu înțelepciune a bucatelor, moderarea în consum și integrarea unor obiceiuri sănătoase în rutina zilnică, putem să ne bucurăm de atmosfera festivă fără a compromite starea noastră de bine. Astfel, sărbătorile devin nu doar o sărbătoare a tradițiilor culinare, ci și o ocazie de a celebra echilibrul și vitalitatea, aducând lumina și căldura sărbătorilor în toate aspectele vieții noastre.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.