EXCLUSIV Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Cristian Mărgărit: Li se îmbunătățește asimilarea unor componente nutritive
Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a împărtășit secretele pentru a prepara cea mai bună și sănătoasă...
Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Zacusca este un preparat culinar tradițional în bucătăria românească, cu origini în Europa de Est, care este adesea pregătit în perioada toamnei pentru a conserva legumele și a le putea consuma pe tot parcursul anului. Este un fel de mâncare delicios și versatil, care poate fi servit pe pâine, ca aperitiv, sau ca garnitură la diverse feluri principale.
Cât ulei trebuie, de fapt, la zacuscă
Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a împărtășit secretele pentru a prepara cea mai bună și sănătoasă zacuscă.
”Singura problemă cu zacusca este cantitatea de ulei folosită. Deci dacă se folosește o cantitate de ulei mică, aceste legume coapte nu doar că păstrează foarte bine calitățile legumelor crude, ci chiar li se îmbunătățește asimilarea unor componente nutritive.
Este hrănitoare, este bună. Mare atenție însă ca pentru orice alt aliment, atunci când preparăm să nu ardem alimentul. Când fac un ardei copt, când fac o vânătă coaptă, părțile arse dacă apar, trebuie înlăturate”, a spus Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.
Cum trebuie să pregătești legumele pentru zacuscă
Procesul de preparare implică coacerea sau călirea legumelor, apoi tocarea lor și amestecarea cu celelalte ingrediente și condimente. Zacusca se fierbe apoi la foc mic până când devine o pastă groasă și omogenă.
Zacusca poate fi păstrată în borcane și închisă ermetic, astfel încât să poată fi consumată pe tot parcursul anului. Este un preparat apreciat pentru gustul său bogat și pentru faptul că poate fi folosit în diverse feluri: ca aperitiv, ca garnitură, pe pâine prăjită sau ca ingredient în diverse rețete. Este, de asemenea, o tradiție să se pregătească zacusca în familie sau în comunitate în timpul toamnei, adesea în cantități mari, pentru a asigura provizii pentru iarnă.
”Acea arsură este toxică, cancerigenă. Deci temperaturile acelea foarte mari generează substanțe foarte greu de descompus în organismul uman și care sunt dovedite științific ca fiind cancerigene, neurotoxice, deci sunt foarte periculoase. Sigur că efectul nu este imediat.
Dacă mănânci o vânătă arsă sau o friptură mai arsă vei păți nimic. Nu cazi imediat la lângă masă, dar în timp acest efect se acumulează, vin și alte componente alimentare care ne fac și ele rău și viața se scurtează. Sau aceste boli degenerative sau aceste boli foarte grave apar mai devreme decât ar fi în mod natural, cauzate de procesul de îmbătrânire, de uzura normală a organismului nostru.
Nu este obligatoriu că dacă un produs este într-un borcan și are termen de valabilitate lung, înseamnă că e plin de chimicale și e toxic. Dacă sunt făcute corect și sterilizate, nu au nevoie neapărat de conservanți sau de chimicale ca să reziste”, a mai spus Cristian Mărgărit, specialist în nutriție.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
EXCLUSIV Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
EXCLUSIV Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
EXCLUSIV Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
EXCLUSIV Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
EXCLUSIV Cum să monitorizezi tensiunea în sarcină, pe săptămâni. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Atunci se poate complica
EXCLUSIV Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
EXCLUSIV Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
EXCLUSIV Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
EXCLUSIV Greșeala din Legea Majoratului Digital trecută de Senat. Ovidiu Iosif: Restricțiile nu generează decât frustrare
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
