„A se consuma până la…” sau „A se consuma de preferință înainte de…”, care este diferența
„A se consuma până la…” sau „A se consuma de preferință înainte de…” nu înseamnă același lucru. InfoCons - Organizația pentru Protecția Consumatorilor - explică...
"Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a dezvoltat anul trecut un instrument pentru a ajuta operatorii din sectorul alimentar să decidă când să aplice mențiunile „a se consuma până la….” sau „a se consuma de preferință înainte de…” pe produselor lor.
Data de „a A se consuma până la…” pe alimente este despre siguranță – alimentele pot fi consumate până la această dată, dar nu după, chiar dacă arată și miros bine.
„A se consuma de preferință înainte de….” se referă la calitate. – Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea datei corespunzătoare mențiunii „A se consuma de preferință înainte de”, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze.
Comisia Europeană estimează că până la 10% din cele 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare generate anual în UE sunt corelate cu marcarea datei de expirare a produselor alimentare.
Odată ce ambalajul alimentar a fost deschis, bacteriile pot fi transferate în alimente prin mâini, suprafețe sau echipamente contaminate.
Pentru acele produse în care deschiderea ambalajului poate duce la dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, instrumentul dezvoltat de către EFSA indică faptul că termenul de valabilitate pentru consum este mai scurt decât data inițială menționată pe ambalaj “A se consuma până la…” sau „A se consuma de preferință înainte de….”", a precizat InfoCons.
Cum se face corect decongelarea produselor
"Avizul include, de asemenea, sfaturi cu privire la bunele practici pentru decongelarea alimentelor în condiții de siguranță. Congelarea împiedică dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, acești microbi se pot dezvolta în timpul decongelarii și apoi se pot multiplica în alimente până la niveluri care pot duce la boli de origine alimentară. Experții au identificat practici care reduc la minimum creșterea microbilor dăunători în timpul decongelării.
De exemplu, decongelarea trebuie făcută la temperaturi scăzute.
- alimentele decongelate trebuie păstrate în ambalajul original sau într-un recipient curat pentru a evita contaminarea;
- consumatorii trebuie să respecte întotdeauna instrucțiunile producătorului privind depozitarea și pregătirea pentru a se asigura că alimentele rămân în siguranță;
- alimentele decongelate nu trebuie congelate după decongelare.", a mai spus InfoCons.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
Gelurile UV și ojele hibride nu mai sunt sigure pentru manichiură. TPO, interzis în UE
Ce spune mersul tău despre cum îmbătrânești. Mersul pe jos: cheia unei bătrâneți bune
Ai barbă? S-ar putea să ai mai multă mizerie și mai mulți microbi decât un câine!
Adevărul șocant despre barbă: este mai murdară decât o toaletă publică? Uite ce au descoperit cercetătorii!
Manichiura cu efect de aură, trendul spectaculos al acestei toamne
Cum să îți protejezi pielea toamna și iarna. 7 trucuri recomandate de dermatologi
De ce îți sare oja de pe unghii. Greșeala pe care o faci mereu. Ce să faci ca oja să reziste
De ce îți sare oja de pe unghii? Ce să faci pentru a oja să reziste mai mult timp.
Cele mai frecvente probleme ale părului și cum pot fi gestionate
Părul este una dintre cele mai expresive trăsături ale noastre – ne definește stilul, personalitatea și starea de spirit.
Fă asta în fiecare dimineață! 8 obiceiuri care îți schimbă complet ziua
Apa micelară - trebuie clătită sau nu? Adevărul dermatologilor. Ai folosit-o greșit până acum!
Dermatologii avertizează! Adevărul despre apa micelară. Trebuie clătită sau nu? Cum îți distrugi pielea fără să-ți dai seama.
Scorțișoara în frumusețe. Tratamente naturale pentru păr
Ce trebuie să știi dacă te dai cu parfum. Lucrul grav care se poate întâmpla
Ce trebuie să știi dacă te dai cu parfum. Lucrul grav care se poate întâmpla.
De ce nu ar trebui să porți cerceii mereu. Riscurile la care te expui
Acestea sunt riscurile la care te expui dacă porți cerceii mereu.
Postul intermitent poate încetini creșterea părului. Un compromis al alimentației limitate
Cum să speli corect lenjeria intimă. Ghidul complet pentru o îngrijire adecvată
Cum speli corect lenjeria intimă. Detaliile pe care trebuie să le știi.
Ten matur vs ten deshidratat: cum faci diferența și ce formule de îngrijire alegi
Cât de des ar trebui să îți speli lenjeria de pat pe timpul iernii. Temperatura la care trebuie spălate
Cât de des ar trebui să îți speli lenjeria de pat pe timpul iernii. Temperatura la care trebuie spălate.
Pielea, afectată de schimările de temperatură. Trucurile dermatologilor pentru un ten perfect
Factorii care contribuie la îmbătrânirea prematură. Soluția care te întinerește, indiferent de vârstă
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Cum se folosește, de fapt, piatra ponce. Ce nu știai despre ea
De ce ai senzația că te strânge pielea după ce ai stat în piscină sau în mare
De ce ai senzația că te strânge pielea după ce ai stat în piscină sau în mare.
